En av mopedisterna fick lägga sig ner i väntan på polisen. Han släpptes senare. Foto: Ur polisens förundersökning

Chef inom regionen dömd för ringa misshandel

Uppdaterad
Publicerad

En chef inom Region Västernorrland, som arbetar med barn och ungdomar, hävdar att han försökte skydda sin familj när han använde en bräda som vapen mot en ung mopedist. Nu döms han för ringa misshandel.

Den regionanställde chefen åtalades inledningsvis för att ha gett sig på två unga pojkar på moped. Den förste fick ett slag av en bräda och den andre stoppades och hölls kvar på platsen.

Kände sig förföljd

Domen från Ångermanlands tingsrätt beskriver en familj som menar att de under en tid förföljts av ett ungdomsgäng i Kramfors. Chefen, som är pappa i familjen, berättar att han flera gånger varit i kontakt med polisen efter att gänget skrikit hotfulla saker, kastat ägg på huset, ringt hotfulla telefonsamtal och på andra sätt förföljt familjen.

”Vi ska ta dig”

Den aktuella dagen såg han sex mopeder samlade i en korsning cirka 50 meter från hans hus. Någon av ungdomarna skrek ”din djävul, vi ska ta dig”. Han kände sig rädd och maktlös.

När så två av mopederna körde mot hans hus tog han upp en bräda och höll ut den för att tvinga mopedisten att ta en annan väg. Men pojken på mopeden körde in i brädan och fick en mindre sårskada på handen.

Fick lägga sig på marken

Pojken på den andra mopeden stoppades, uppmanades att lägga sig på mage på marken och stanna där under tiden som familjen kontaktade polisen. Polisen uppmanade mannen att släppa pojken och så skedde också.

Ångermanlands tingsrätt konstaterar att det inte fanns något lagligt stöd för att hålla kvar pojken men eftersom inget tvång användes frias mannen från brott.

Ingen nödvärnssituation

När det gäller attacken med brädan menar rätten att det inte förelåg något akut hot mot mannen eller hans familj och han döms därför för ringa misshandel och ringa skadegörelse.

Han ska nu betala 80 dagsböter á 350 kronor och betala 5 600 kronor i skadestånd till pojken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.