Chef på Näringslivsbolaget reagerade på stor representation

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen granskade vi kostnaderna för personalrepresentation på kommunala Näringslivsbolaget i Sundsvall. Nu kan vi berätta att en av cheferna själv reflekterat över kostnaderna i ett mail där det också framgår att hon vill diskutera ”hur och om” de ska presenteras.

Dagen innan de tre cheferna arbetsbefrias mailar affärsområdeschefen för näringsliv, Maria Åslin, till en kollega via sin jobbmail. Hon skriver att hon varit in på kontoret och gått igenom bokslutet för 2018.

Där har hon funnit att personalrepresentationen ligger på 48 tusen kronor, 16 procent av den totala representationen.

Mailet är ett av de vi begärt ut och fått från Sundsvalls kommun.

Vidare står det att summan per person ”kanske kan anses som högt för att vara ett kommunalt bolag”. Och avslutningsvis: ”Vi får diskutera hur och om vi ska presentera detta”

Under granskning

Mailet skrivs vid en tidpunkt då Sveriges Radio Västernorrland granskar bolagets kostnader för representation, men det framgår inte i vilket sammanhang chefens tveksamhet att redovisa kostnaderna gäller.

Styrelsen för bolaget har vid den här tidpunkten redan godkänt bokslutet för 2018.

Chefens förklaring

Vi har varit i kontakt med chefen som skrev mailet men hon svarar att hon är arbetsbefriad och inte får jobba. Hon hänvisar till vice vd Anette Bergman som gått in som tillfällig chef sedan tre chefer på Näringslivsbolaget arbetsbefriats. Hon svarar i ett mail att hon varit i kontakt med Maria Åslin som förklarar formuleringen så här.

”Hon förklarar att mailet inte handlade om att undanhålla något utan att det var en fråga om när och hur de skulle bemöta Sveriges Radios felaktigheter i rapporteringen om Näringslivsbolaget under den perioden. Hon berättade att det tydligen blev en del missförstånd och att SR i efterhand har gjort rättelser av tidigare publiceringar”.

Diskutera kostnader

Men när mailet om representationskostnaderna skickas, sent på kvällen den 24 mars har radion endast haft två publiceringar. Ingen av dem har det kommit synpunkter på, uppger man på Sveriges Radio. Ingen av artiklarna har heller ändrats. 

Frågan kvarstår sålunda, varför mailade chefen och ville diskutera hur och om, eller som hon själv menar i efterhand: hur och när, kostnaderna för intern representation skulle presenteras?

Vi tar återigen kontakt för att få ett svar på vilka felaktigheter som avses i radions första publiceringar. Näringslivsbolagets kommunikationsansvarige, Mats Ågebrant säger att mailet syftade till att man skulle diskutera radions uträkning av intern och extern representation – som man tycker är felaktig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Näringslivsbolaget i Sundsvall

Mer i ämnet