Foto: Pierre Ragnehag, SVT

Ny vd för Näringslivsbolaget i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Eva Nyh Hederberg har utsetts till ny vd för Näringsbolaget i Sundsvall. Ett bolag vars ledning det stormat ordentligt kring.

Eva Nyh Hederberg presenterades vid en pressträff i Sundsvalls stadshus på tisdagen. Hon har utsetts av en enig styrelse.

Hederberg kommer närmast från en vd post på Bizmaker, eller som det tidigare hette; Åkroken Science Park. Tidigare har hon haft toppositioner inom Sundsvallsflyg och även i försäkringsbranschen.

Näringslivsbolaget i Sundsvall

Turbulent bolag

Det har under det senaste året varit mycket turbulent kring Näringslivsbolaget i Sundsvall. Det började i mars då tre av bolagets chefer arbetsbefriades sedan medarbetare i kommunen slagit larm enligt den visselblåsarfunktion som gäller i offentlig sektor. Larmen gällde bland annat arbetsmiljöproblem, kränkande särbehanding och hantering av skattebetalarnas pengar.

I den utredning som följde hittade utredarna inga belägg för just kränkande behandling, men pekade på en rad anmärkningsvärda brister på arbetsplatsen.

Skarp kritik mot föregående ledning

I slutet av juni i år kulminerade turbulensen, då avgick bolagets vd Anita Öberg och lämnade sin post med omedelbar verkan. Hon löste också ut sin fallskärm värd drygt 1,2 miljoner kronor.

Ett par dagar senare offentliggjordes en konsultrapport som riktade skarp kritik mot bolagets ledning. Det har saknats tydligt ledarskap, struktur, arbetssätt, regler och ordning och reda, skrev konsulterna i rapporten. Efter ytterligare två veckor fick företaget en ny ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Näringslivsbolaget i Sundsvall

Mer i ämnet