Privatperson JO-anmäler kommunledningen i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

I en nio sidor lång anmälan till Riksdagens ombudsmän, JO, vill en privatperson i Sundsvall att man granskar om kommunens högsta chefer gjort rätt i hanteringen av de tips som kom in och rörde Näringslivsbolagets ledning.

Det är Sundsvallsadvokaten Hans Fritzheimer som står bakom anmälan. Han beskriver i sin anmälan att det varit svårt att få ut allmänna handlingar från kommunen i ärendet som rör det kommunala Näringslivsbolaget.

”Kommunen påstår att det inte finns någon dokumentation om visselblåsningarna”. Samtidigt framhåller han att kommunens visselblåsarrutin innebär att det ska föras loggbok, analys och att underlag och beslut ska diarieföras.

Ifrågasätter ”yppandeförbud”

Vidare menar han att det var fel att arbetsbefria cheferna och belägga dem med något han beskriver som yppandeförbud, dvs att de inte skulle prata med sina arbetskamrater under utredningstiden.

”De åtgärder kommunen självsvåldigt företagit strider mot medborgarnas konstitutionella rättigheter i det att medborgaren åtnjuter full yttrandefrihet.”

Vill se prövning om tjänstefel

Hans Fritzheimer vill att JO utreder och agerar och han skriver också att han vill att åtal för tjänstefel ska prövas, både vad gäller kommunens högsta politiska som tjänstemannaledning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.