Hör kommundirektören om miljonfakturan från konsulterna Foto: SVT

Notan för visselblåsarutredning kring Näringslivsbolaget klar

Uppdaterad
Publicerad

Konsulterna som utrett visselblåsningarna kring Näringslivsbolaget i Sundsvall har fakturerat mellan 1600 och 2200 kronor i timmen, enligt avtalet.

Nu har slutfakturorna från bolaget human & heart kommit och kostnaden för deras arbete blir drygt en miljon kronor, eller 844 000 exklusive moms.

– Jag tänker att de förmodligen tagit den tid de behövt för att göra den utredning som styrelsen beställt, säger kommundirektör Åsa Bellander.

Men det var oenighet kring beställningen av rapporten. Delar av styrelsen reserverade sig mot upphandlingen.

Måste få kosta menar ordförande

Har det varit värt pengarna?

– Ska vi ha en funktion där kommunens medarbetare ska kunna uttrycka sig i sådana här former så är det självklart att det kommer att kosta, säger styrelseordföranden Anders Hedenius (S)

Nolltolerans

Det var bland annat kommundirektören som rekommenderade bolaget att tillsätta en extern utredning av visselblåsningarna som kom till kommunen i vintras. Det handlade om flera tips om Näringslivsbolaget. Bland annat rörde frågorna brister i arbetsmiljön och kränkande särbehandling.

Kommundirektören i Sundsvall Åsa Bellander

– Vi har en nolltolerans i Sundsvalls kommun när det gäller kränkande särbehandling och vi vill inte ha några oegenligheter och inte sopa något under mattan, säger kommundirektör Åsa Bellander.

Flera delar i utredningen

Men hur kom det sig att tipsen kring Näringslivsbolaget inte hanterades av kommunens HR-avdelning och enligt de ordinarie rutiner för kränkande särbehandling som finns i kommunen.

– Jag tänker att det är viktigt att det är en opartisk utredning och att vi gör det på ett bra sätt. I det här fallet var det flera olika delar som skulle utredas, säger Åsa Bellander.

Omfattande utredning

450 timmar har de tre konsulterna i bolaget arbetat, visar de fyra fakturor vi begärt ut. Det framgår att arbetet bestått av förberedelser, kontakter, intervjuer och rådgivning. Det ingår också en del rese- och hotellrumskostnader i priset.

– Har det funnits mycket material att hantera i det här fallet så blir det en omfattande utredning. Men det har utredarna bedömt, utgår jag ifrån, i dialog med styrelsen.

Säkerställa stöd

Utredningens innehåll har vi ännu inte fått ta del av, trots att den kommit till bolaget. Inte heller ska cheferna ha fått se den. Resultatet av utredningen är däremot delvis känt. Två av tre arbetsbefriade chefer återinsatts i tjänst. Vd är fortfarande arbetsbefriad.

Styrelseordföranden Anders Hedenius (S) har tidigare sagt att det är många som mått dåligt under utredningens gång. Och frågan är hur man ska lösa de problem och motsättningar som framkommit.

– Det är jätteviktigt att styrelsen säkerställer att det finns en vd på plats och att det finns stöd till chefer och medarbetare som upplever att det här är en svår situation, menar Åsa Bellander.

Förvärrad situation?

På frågan om situationen på bolaget snarare förvärrats än förbättrats av visselblåsarhanteringen, svarar styrelseordföranden Anders Hedenius:

Anders Hedenius (S), styrelseordförande i Näringslivsbolaget

– Det får vi väl hoppas att det inte är så. Men visst har vi en del att ta del av och analysera efter de här händelserna. Och det har ju tillkommit en problematik på arbetsplatsen när det dragit ut på tiden, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Näringslivsbolaget i Sundsvall

Mer i ämnet