Foto: SVT

Ny visselblåsarfunktion i Sundsvalls kommun bakom utredning kring Näringslivsbolaget

Uppdaterad
Publicerad

I augusti 2018 infördes riktlinjer för en visselblåsarfunktion i Sundsvalls kommun för att få tips om saker som fungerar dåligt i kommunen.

– Vem som helst kan slå larm, både externa personer och interna personer, berättar Åsa Bellander som är kommundirektör.

Hittills har man fått flera tips. Men exakt hur många vill hon inte avslöja, däremot kom de första rena visselblåsartipsen i februari och det handlade om Näringslivsbolaget.

– Via den här funktionen är det den vissling som rör Näringslivsbolaget i stort som vi har fått.

Hur många tips handlar det om?

– Jag vill inte kommentera den utredningen som pågår just nu, men det är fler än ett.

Extern firma anlitad

Tre chefer på bolaget är arbetsbefriade under utredningens gång. En extern firma har fått i uppdrag att utreda den information som kommit. Det är sedan upp till Näringslivsbolagets styrelse att agera utifrån resultatet i utredningen.

Rutinen är att tipsen först hanteras av en kommunjurist som gör en inledande utredning, senare bedöms om man ska gå vidare.

Vill bli bättre arbetsgivare

På kort tid har flera höga chefer i kommunen blivit föremål för utredning. Bland annat den chef som ska ha kallat medarbetare för ”idiot”.

– Det handlar om att förbättra arbetsmiljön, att skapa öppenhet och transparens för att bli en bättre arbetsgivare, säger Åsa Bellander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Näringslivsbolaget i Sundsvall

Mer i ämnet