BUP-chefen slår larm: Ohållbara köer till barn- och ungdomspsykiatrin

Uppdaterad
Publicerad

Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin är ohållbara. Nu slår verksamhetschefen Lena Berglund Friberg larm. Hon liknar anstormningen av barn med psykiska besvär vid en ”epidemi”.

Den ökande tillströmningen av barn gäller hela landet men barn- och ungdomspsykiatrin i Västernorrland har näst längst köer i landet. Förra året sökte 2 637 barn och unga hjälp hos BUP.

Enligt de nationella målen 90 procent av dem få hjälp inom 90 dagar men i Västernorrland nådde BUP bara upp till 34 procent.

Psykisk ohälsa bland barn och unga

Köper in utredningar

Nu lovar länsverksamhetschefen att det ska läggas extra resurser på den grupp som köar för att få en neuropsykiatrisk utredning. Det är en grupp som inte är prioriterad, men barn och ungdomspsykiatrin har under våren köpt in ett hundratal externa utredningar för att korta köerna.

– Vi behöver prioritera de allvarligare tillstånden där det inte fungerar alls och det kan röra sig om ätstörningar, depression och så vidare men det är helt klart att vi måste få hjälp med fler utredningar. Situationen är inte långsiktigt hållbar annars, säger hon.

Vill se radikala grepp

Långsiktigt vill hon också se flera radikala förändringar av barn och ungdomspsykiatrin i Västernorrland. Hon vill se BUP som en utpräglad specialistenhet för de svåraste psykiatriska tillstånden och att mer av ansvaret flyttas nedåt i vårdkedjan. Primärvården bör få resurser att ta hand om barn och unga med psykiatriska besvär. Hon vill också att skolan, där barnen visats under vardagarna ska få ett utökat ansvar. Föräldrarna behöver också mer stöd, menar hon.

”BUP är inte lösningen”

För ett par veckor sedan var hon en av 28 BUP-chefer i landet som i en debattartikel slog larm om den ”epidemi” av psykisk ohälsa som drar över landet. Enligt Lena Berglund Friberg krävs ett samlat grepp. Hon vill se en folkrörelse som tar itu med den psykiska ohälsan så tidigt som möjligt och det är inte BUP som sitter på lösningen, menar hon.

– BUP har tillräckliga resurser för att ta hand om svår psykisk och psykiatrisk problematik men ska vi ta hand om allt det andra också så räcker det inte.

– Det är kanske skolan som behöver extra resurser för att på ett tidigt stadium stötta de här barnen. Det vore fantastiskt.

Hit kan du vända dig för att få hjälp om du mår dåligt

Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med.

Vid akut hjälp, ring alltid nödsamtal 112.

Till dig som är under 18 år:

Rädda Barnens stödlinje

Tel: 0200-77 88 20. Alla dagar kl 15-18.

Hemsida

Barnens rätt i samhället (BRIS)

Barnens telefon: Alla dagar klockan 14.00-21.00. Telefon: 116 111

Vuxnas telefon – om barn: Alla vardagar klockan 9-12. Telefon: 077-150 50 50

Det går också att chatta och mejla via bris.se.

Jourhavande Kompis 

Chatta på hemsidan – vardagar klockan 18.00-22.00 och helger klockan 14.00-18.00.

Är du under 18 år kan du dessutom kontakta din närmaste ungdomsmottagning. Du kan även vända dig till skolsköterskan eller elevhälsovården på din skola. Föräldrar kan, om det gäller små barn, kontakta BVC, och om det gäller äldre barn ta kontakt med BUP.

För dig över 18 år:

Ring 1177 Vårdguiden om psykisk ohälsa

Mer om hur man söker vård och hjälp kan du läsa om här.

Hjälplinjen – har öppet mellan kl 13.00 och 22.00 alla dagar.

Telefon: 0771-22 00 60

Hemsidan hittar du här.

Mind – ideell förening mot psykisk ohälsa

Telefon: 90101 alla dagar klockan 06.00-24.00

Chatten nås via mind.se

Jourhavande Medmänniska

Telefonjour alla dagar klockan 21.00-06.00

Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst 

Telefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21.00-06.00.

Hemsidan hittar du här.

SPES

För dig som är anhörig till någon som har tagit sitt liv. Telefonjour varje kväll mellan klockan 19.00-22.00.

Telefon: 08-34 58 73

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykisk ohälsa bland barn och unga

Mer i ämnet