Foto: SVT

Christer tvingades amputera fingrar och ben efter vårdmiss – nu nekas han ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Christer Norberg i Älandsbro utanför Härnösand tvingades amputera både fingrar och ben efter en vårdmiss i samband med ett svårt sjukdomstillstånd. Men trots att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserat vården får han ingen ersättning för de misstag som begåtts.

Christer Norberg tvingades amputera samtliga fingrar och båda underbenen och fick omfattande hudskador och skador på ena ögat efter en blodförgiftning orsakad av pneumokockbakterier.

– På tolv timmar blev jag i stort sett medvetslös, sen blev jag liggande i intensivvården i en månad innan jag blev amputerad, berättar Christer.

Blev sittande i rullstol

Från att ha varit en frisk och arbetsför person med eget företag blev Christer sittande i rullstol. Han kan med svårighet äta själv men inte köra bil och inte arbeta som mekaniker. Men kanske hade situationen kunnat undvikas.

Christer saknar mjälte sedan över 40 år tillbaka och är som alla i samma situation känslig för pneumokockinfektioner som snabbt kan bli livshotande. När han 2016 insjuknade i lunginflammation efterlyste han ett påfyllnadsvaccin mot pneumokockinfektioner. Ett nytt effektivare vaccin hade tagits fram och rekommenderas till patienter som saknar mjälte.

Men trots Christers egna påtryckningar fick han inget vaccin. Efter en tid var den livshotande infektionen ett faktum och amputationerna oundvikliga.

IVO kritiserar vården

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar vården och slår fast att handläggningen varit felaktig och att det vid den aktuella tidpunkten fanns vetenskapligt stöd för att komplettera med det nya vaccinet.

Christer konstaterade att han var felbehandlad och hoppades på ersättning för misstagen. Men nyligen fick han Patientskadenämndens bedömning: ”Patienten har inte rätt till patientskadeersättning.”

– Det är bedrövligt, konstaterar han och förstår inte logiken i att IVO kritiserar vården men Patientskadenämnden säger nej till ersättning.

På Patienskadenämnden vill man inte ställa upp på någon intervju men säger att man följer patientskadelagen och att det inte är en ersättningsbar skada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.