Foto: Jessica Gow TT / arkiv

Civilanställd inom polisen i länet döms för knarksmuggling

Uppdaterad
Publicerad

En civilanställd inom polisen i Västernorrland smugglade in 200 narkotikaklassade tabletter i landet genom brevförsändelser till Arlanda.

Nu har hen dömts till kännbara böter för ringa narkotikabrott.

Det hela avslöjades i juli i fjol, och preparatet hen försökte smuggla in var insomningsmedlet Zopiklon som hen enligt egen uppgift beställt från Nederländerna.

Den åtalade nekar till brott med hänvisning till att hen trodde att det var tillåtet att beställa läkemedel från ett annat EU-land. En förklaring som Attunda tingsrätt i Sollentuna inte lät sig blidkas av.

Receptbelagt

Rätten menar att det i och för sig inte kunnat påvisas att den civilanställda vid polismyndigheten kände att det fanns ett förbud mot införsel av det aktuella preparatet i Sverige. Å andra sidan konstateras att hen mycket väl kände till att läkemedlet var narkotikaklassat och receptbelagt.

Hen hade också tidigare nekats ytterligare förskrivning av preparatet av sin läkare.

Påföljden: 130 dagsböter på totalt 32 500 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.