Anne Thelander, chef för Region Västernorrlands barn- och ungdomsmedicin. Foto: SVT

Covid-19 bidrog till snabbt förlopp när 1,5-åring avled i Örnsköldsvik

Publicerad

Strax före nyår avled en svårt sjuk liten pojke som också var smittad med covid-19 på Örnsköldsviks sjukhus. Nu har en utredning med hjälp av en nationell expertpanel fastställt dödsorsaken.

Den 20 månader gamla pojken dog av bakteriell septisk chock vilket ledde till multiorgansvikt med mycket snabbt förlopp där covid-19 infektionen har varit en bidragande orsak. Det framgår av den utredning som har gjorts, något som alltid görs vid ovanliga dödsfall.

– Dödsorsaken var blodförgiftning orsakad av bakterier som ledde till organsvikt, säger länsverksamhetschefen vid barn- och ungdomsmedicin Anne Thelander.   

Dödsorsaken har fastställts efter analys av laboratorieprov och det kliniska förloppet samt i samråd med en expertpanel bestående av barnreumatologiläkare, barninfektionsläkare och barnimmunolog. Hur pojken smittades av covid-19 kan man inte säga med säkerhet, enligt Anne Thelander.

Vad är sepsis?

Sepsis är ett allvarligt tillstånd som förr kallades för blodförgiftning. Sepsis innebär att en infektion påverkar hela kroppen och gör att viktiga organ som hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Sepsis kan vara livshotande. Septisk chock är en livshotande form av sepsis.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet