Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Petra Lindstedt, länsverksamhetschef infektion, berätta om läget på länets sjukhus Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

”Mycket ansträngt läge på sjukhusen i Sundsvall och Örnsköldsvik”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet covidpatienter som vårdas på sjukhus i länet har ökat med tjugo stycken sedan i fredags. Sammanlagt vårdas nu sextiosex covidpatienter, den hittills högsta siffran sedan utbrottet startade i mars.

Förra veckan stoppades alla icke akuta operationer som kräver inneliggande vård i Sundsvall. Nu införs samma åtgärd på Örnsköldsviks sjukhus. På bägge sjukhusen har också särskilda covidavdelningar öppnats.

”Ökat väldigt fort”

Fler behöver alltså vård men bara två vårdas för närvarande på intensivvårdsavdelning.

– Det har ökat väldigt fort, men det är inte helt oväntat med tanke på att vi ännu inte nått toppen enligt Folkhälsomyndighetens prognos. Samtidigt är det bra att antalet IVA-vårdade patienter inte har ökat på samma sätt, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland på regionens sajt.

”Ansträngt läge”

En anledning till att dra ner på annan vård är att personalen behövs till vård av covidpatienterna. När sjukhusdirektör Lena Carlsson får frågan om läget ser hon just att kraven ökar på personalen.

-Jag skulle inte säga kritiskt, men vi har ett mycket ansträngt läge på sjukhusen i Sundsvall och Örnsköldsvik med ett stort antal patienter. Det ställer naturligtvis höga krav på personalen. Vi har dock fått erfarenhet och kunskap från covidvården, som gör att vi är bättre förberedda nu, säger Lena Carlsson till regionens sajt.

I klippet hör du Petra Lindstedt, länsverksamhetschef infektion, berätta om läget på länets sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet