Privatdetektiv sökte lånesmitare i USA – hör Klas Elfving berätta om resultatet! Foto: Fredrik Israelsson/SVT

CSNs privatdetektiv gav resultat – fler studielån återbetalade

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 10 000 utlandsboende studielånstagare är skyldiga svenska staten 2,5 miljarder kronor. Sedan Centrala Studiestödsnämnden, CSN, lagt mer kraft på att driva in sina krav även utomlands, är det nu allt fler som betalar sina lån.

Utanför Sveriges gränser finns det cirka 9 500 personer som är skyldiga CSN sammanlagt 2,5 miljarder kronor. En stor andel av dessa, 2 500, bor i USA.

CSN har drivit flera fall i amerikansk domstol och när myndigheten slutligen vann ett mål i Kalifornien fick man stöd för sina krav och för precis ett år sedan anlitade myndigheten privatdetektiv för att driva in låneskulder för 85 personer med stora skulder som man sökt under en längre tid.

– Privatdetektiven hittade 95 procent av fallen, berättar Klas Elfving, pressekreterare CSN.

Försöket var så lyckat att man gjort en riktig upphandling för att i dagarna ska sluta avtal med en detektivbyrå.

Hör Klas Elfving berätta mer i klippet ovan!

Fakta utlandsbosatta låntagare

Cirka 64 000 personer är återbetalningsskyldiga med svenska studielån och bosatta i utlandet. Det motsvarar knappt fem procent av alla låntagare. Totalt är de återbetalningsskyldiga låntagarna i utlandet skyldiga cirka 14 miljarder kronor.

De dåliga betalarna som bor i utlandet är cirka 9 500 till antalet. De är skyldiga staten cirka 2,5 miljarder kronor. I USA finns cirka 2 500 personer som är dåliga betalare, de är 24 procent av alla återbetalningsskyldiga låntagare i landet. De dåliga betalarna i USA har en total skuld till CSN på cirka 1,1 miljarder kronor.

CSN definierar en dålig betalare som en person som inte betalat något till CSN på tre år, eller som betalat mindre än 25 procent av det belopp som ska betalas tillbaka under en femårsperiod.

Av alla återbetalningsskyldiga låntagare i utlandet är cirka 15 procent dåliga betalare. Motsvarande siffra i Sverige är drygt tre procent.

Källa: CSN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.