Foto: SVT

Cyklist döms för brott – tränade på militärt område i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Mannen tränade cykling i skogen men upptäckte inte skyltarna som varnade för att försvaret tränade med skarp ammunition. Nu döms han för obehörigt tillträde.

En man i 60-årsåldern i Härnösand döms till dagsböter för obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Mannen har vistats på Härnöns skjutfält under en tid när tillträdesförbud gällt.

Det var i september i fjol som mannen var inne på skyddsområdet. Han har medgett detta. Orsaken till att han vistades på platsen var att han tränade inför Cykelvasan.

Vägbom öppen

Han har beskrivit att den första vägbommen var öppen och att han därför inte läste vad som stod på anslagstavlan. Efter en stunds cyklande på skogsstigar såg han militärer och en civil bil, men märkte inte någon annan aktivitet innan han blev stoppad.

Mannen uppger att han inte kände till att området var avlyst för skarpskjutning. 

Rädsla för allvarliga olyckor

Av förhören i utredningen har det framkommit att det är vanligt att obehöriga kommer in på området under övningar och att det upplevs som ett arbetsmiljöproblem.

Det finns en befogad rädsla att personer ska skadas eller avlida om det tar sig in på området när man övar med skarpskjutning, står det i domen.

Döms till dagsböter

På senare tid har antalet övningar i området ökat.

Tingsrätten ifrågasätter inte cyklistens uppgift om att han inte kände till att området var avlyst. Brottet bedöms som ringa och dagsböterna hamnar på drygt 18 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer