Människor som inte respekterar tillträdesförbudet är ett bekymmer, menar kapten Urban Förberg, övningsledare. Foto: SVT

Militärövning med skarpa skott – allmänheten varnas

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen inleds en försvarsövning i länet. Försvarsmakten uppmanar boende i Vivstavarv och Härnösand att vara uppmärksamma.
– Vi är medvetna om att våra övningar kan inskränka medborgarnas tillgång till våra övningsfält, men det är helt nödvändigt att öva med skarp ammunition, säger kapten Urban Fröberg, övningsledare.

Idag inleder militären en övning i Härnösand och Timrå den ska pågå fram till och med söndag.

Fram till dess kommer man att öva strid i bebyggelse i Vivstavarv och på olika skjutfält i Härnösand kommer man att skjuta skarpt.

Många överträdelser

Försvarsmakten har det här året noterat en ökning av människor som tar sig in på skjutfälten i Härnösand. Bara på tisdagen, dagen innan övningen, hade det varit fyra personer inne på övningsfältet, berättar Urban Fröberg.

Det gör att Försvarsmakten nu särskilt varnar allmänheten att kontrollera informationstavlorna vid skjutfälten innan man ger sig ut på övningsområdena.

Ofarligt buller

I Vivstavav, Timrå, kommer man att öva i bebyggelse.

– Det kan bullra i området runt Vivstavarv, men bullret är helt ofarligt, säger kapten Urban Fröberg, övningsledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer