Fyraårige Elias Wigdén ritade dagen efter älgdramat på förskolan en teckning av älgen, och konstaterar att älgen blev lika rädd som barnen och personalen. Foto: Fredrik Israelsson SVT

Dagen efter älgincidenten: barnen har ritat teckningar och pratat om älgen

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter den chockartade händelsen när en älg plötsligt hoppade in på en förskola i Timrå. Barnen har bearbetat händelsen genom att rita teckningar och prata om älgen medan förskolechefen är glad över att ingen kom till skada.

Det var inte vilken dag som helst på Tallnäs förskola idag. Dagen efter den osannolika incidenten när en älg plötsligt hoppade in genom ett fönster är händelsen naturligtvis dagens samtalsämne.

Vad säger barnen?

– De säger att älgen är i skogen hos sin mamma nu och det kanske inte är riktigt sant eftersom vi tror att det var en fjolårskalv, men det är historien nu. Att den var rädd och inte ville vara på förskolan, berättar förskolechefen Eleonore Persson.

Pratat om älgen

Barnen har ritat teckningar och pratat mycket om älgen både hemma och på förskolan men ingen tycks ha blivit direkt skrämd av händelsen.

– Av de vi hört av föräldrarna verkar barnen ha sovit gott. De är fascinerade över att älgen har hoppat in här och glaset gick sönder men nu är glaset helt och allt är som vanligt igen, säger Eleonore Persson.

Som förskolechef är hon tacksam över att personalen agerade så resolut i den extremt märkliga situationen.

Agerade blixtsnabbt

– Det fanns barn i rummet när älgen kom in men vi har fantastisk personal som agerar blixtsnabbt och förstod att det här är en fara. Det är så skönt att stå här idag och veta att ingen gjorde sig illa. Det var en chock men ingen kom till skada, säger hon vilket även tycks inkludera älgen.

Frågan är om förskolan måste göra om planen för riskbedömningar över faror som kan uppstå efter den här händelsen? 

– Nej, jag tror vi vågar säga att det här aldrig kommer att hända igen, konstaterar Eleonore Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.