Dåligt brandskydd för äldre

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora brister i brandskyddet på Ångermanlands äldreboenden och andra vårdinrättningar.

Bara tre av 33 boenden i Härnösand, två av 26 i Kramfors och två av 30 i Sollefteå klara brandskyddskraven. Det visar en undersökning som Räddningstjänsten i Höga Kusten låtit genomföra.

– Vi har undersökt tio punkter. I flera fall handlar det om bara små åtgärder, medan det krävs störra ingrepp i andra fall för att de ska få godkänt. Men det ser inte bra ut, säger Andreas Hoff, räddningstjänsten Höga Kusten.

Kartläggning

I samarbete med Uppdrag granskning kartlade Mittnytt brandskyddet på äldreboenden i Sverige 2009. Det visade på stora brister i brandskyddet hos de gamla.

I var tredje kommun saknades direktlam till SOS på ett ett flera äldreboenden. I samtliga kommuner saknades det sprinkler på äldreboenden. Sprinkler som anses är ett livräddande skydd vid dagens snabba brandförlopp fanns knappast alls.

Sprinkler saknas

I samtliga kommuner i Mittnyttområdet, utom Åre, saknades sprinkler på nästan alla äldreboenden.

Det har länge varit känt att sprinkler räddar liv. Risken för dödsbränder halveras om lokalerna utrustas med sprinkler men kommunerna har tvekat inför kostnaderna.

Efter SVT:s granskning skärptes reglerna. Boverket införde nya föreskrifter att alla nya vårdinrättningar skall utrustas med sprinkler, men reglerna gällde bara nybyggen och med en övergångstid på två år för att inte omfatta redan planerade byggen. De kunde byggas utan sprinkler.

För redan befintliga äldreboenden, där alla gamla faktsikt bor, innebar de nya lagkraven i praktiken ingenting.

Siffrorna är dystra

Den undersökning som nu gjorts i Ångermanland visar att sprinkler saknas i 90 procent av alla boenden i Sollefteå och i 96 procent av alla boenden i Kramfors. Härnösand klarar sig bäst, där saknas sprinkler i 88 procent av alla boenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.