En 20-årig kund tycker inte att det skjutsgrupperna erbjuder är svarttaxi utan säger att det är samåkning. Bilden har ingenting med kunden att göra. Foto: Jenny Stjernström/SVT

Därför ordnar han skjuts via Facebook

Uppdaterad
Publicerad

SVT Västernorrland har pratat med en kille i 20-årsåldern som har ordnat hemresan via Facebook sen krogdebuten. Han tror inte att den lagliga verksamheten har någon framtid.

Den illegala taximarknaden har säte i alla länets kommuner och det finns ett tiotal grupper på Facebook där kunder får tag i förare. De flesta av de som syns i gruppen är i åldrarna mellan 18-25. En av dem är en snart 20-årig kille som alltid ringer någon från en skjutsgrupp när han ska hem sent från stan och bussen har slutat gå.

– Det kostar mellan 100-150 kronor för mig att ta mig hem med en skjuts och med en vanlig taxi får du lägga på 300 kronor, säger 20-åringen

Vill hjälpa varandra

Han ser inga risker med att ordna resan via en grupp då han oftast vet vem chauffören är sen innan. Så är det också för flera av de medlemmar som vi har kontaktat. De flesta upplever inte att folk har någon dold agenda, vare sig som förare eller kund – utan vill hjälpa varandra.

20-åringen berättar om en chaufför som skulle skjutsa några som verkade vara drogpåverkade. Föraren ville då ha hälften betalt när han hämtade dem och resten när han skulle skjutsa tillbaka dem för att vara säker på att få betalt.

– Två personer som verkade lite suspekta fungerar i den här gruppen.

Oenig med taxiförbundet

Svenska taxiförbundet hävdar i en kartläggning av Facebooktaxin att chaufförerna tar deras kunder men 20-åringen håller inte med.

– Jag tror inte att de flesta av de som åker via skjutsgrupper skulle åka med vanlig taxi, säger han.

”Taxibranschen kommer gå åt helvete”

Så länge det finns sociala medier tror han inte att den vita taximarknaden har någon framtid och att den yngre generationen kommer att fortsätta åka via skjutsgrupper.

– Jag tror att taxibranschen kommer gå åt helvete ändå, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer