I slutna facebookgrupper för billig skjuts i Västernorrland har en svarttaxiverksamhet växt fram. Här åker SVT med en chaufför som tjänar upp mot 1500 kronor på en kväll i Sundsvall. Foto: SVT

Ungdomar kör svarttaxi på helgerna – hittar kunder via Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Via grupper på Facebook bedrivs illegal taxiverksamhet där en förare kan tjäna tiotusentals svarta kronor i månaden. Det är ett utbrett fenomen i hela landet och SVT Västernorrland har träffat en som kör svarttaxi i Sundsvall.

SVT Västernorrland har träffat en ung tjej som ägnar sina helgkvällar åt att köra folk för pengar. Hon är del av en växande verksamhet där privatpersoner hittar billig skjuts via Facebookgrupper.

– Det brukar vara innan folk drar på krogen mellan tio och tolv och sen blir det oftast efter tre när krogen stänger, säger chauffören som är i 25-årsåldern och precis släppt av sin tredje kund för kvällen.

Under en bra kväll kan hon få upp till tio körningar och tjäna upp till 1.500 kronor. 

Flera tusen medlemmar 

Gruppen, som har cirka 2.600 medlemmar, riktar sig mot chaufförer och kunder i Sundsvall och Timrå med omnejd. Chauffören som vi träffar har kört via gruppen till och från i över ett år. Med tiden har hon fått stamkunder. 

- Det är ganska många som hör av sig till mig i första hand innan de hör av sig till någon annan , säger hon. 

De senaste två månaderna har ett 50-tal chaufförer erbjudit sina tjänster och sitt mobilnummer i Facebook-gruppen. Kontakten sker sedan via privata meddelanden på Facebook eller telefon och det är först då som parterna kommer överens om priset.

De brukar skriva att de kör och lämnar sedan sitt mobilnummer. Kunderna skriver inlägg där de frågar vem som kan köra från ett ställe till ett annat. Kontakten sker därefter via privata meddelanden på Facebook eller via telefon, och det är först då som parterna kommer överens om priset.

Skjutsade en barnfamilj 

Flera medlemmar i gruppen som vi har pratat med uppger att de flesta som kör är ungdomar med nytagna körkort i åldrarna mellan 18 och 25. De som söker skjuts kan vara i 14-årsåldern upp till 65. 

– Jag har kört hem en barnfamilj som varit på en kräftskiva, säger en chaufför i 20-årsåldern. 

Förutom att förarna arbetar svart bryter de mot två brott i taxitrafiklagen. Däremot gör kunderna, enligt polisen, inget brottsligt. 

– Det finns inget bevis för att jag är ute och kör för pengar jag kanske bara är ute och kör för skojs skull, säger chauffören i 25-årsåldern.

LÄS ÄVEN: Så här jobbade vår reporter

Vad lagen säger

Visa

Endast den som har registrerat ett fordon för taxitrafik får bedriva taxiverksamhet. Chauffören måste ha en giltig taxiförarlegitimation och för det krävs det att föraren är minst 21 år och har haft B-körkort i minst två år eller har körkort med behörighet D. Personen måste också ha ett godkänt körprov för taxi och bedöms vara lämplig som taxichaufför.

Enligt Skatteverket gäller samåkning om en privatperson inte ta mer än 18.50 kronor per milen, över det räknas det som olaga taxitrafik och straffas med böter.

Men om någon återkommande kör folk för pengar utan taxitillstånd kan föraren straffas allt från böter till fängelse i högst ett år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer