Foto: SVT

Administratören: ”Svarttaxi kommer alltid att finnas”

Publicerad

Grundaren till den största Facebookgruppen för svarttaxi i länet anser att det finns risker med svarttaxi, men tror att den illegala taxiverksamheten är här för att stanna.

Idén till att starta en digital samlingsplats för folk att ordna skjuts, kom för några år sedan när 27-årige Claes Högström flyttade från Sundsvall till Norrbotten och gick med i en skjutsgrupp i Luleå.

– Jag vet att det är många som skriver ut att de kör på sin privata Facebook och då tänkte jag att det var en kul grej att starta en grupp i stället, säger Claes Högström, administratör för den största skjutsgruppen i Västernorrland.

Därefter har gruppen vuxit och han säger att medlemsantalet, som nu är på över 2600, har eskalerat.

– Jag tror att det har med enkelheten att göra. Alla sitter på Facebook och med telefonen hela tiden. Du får ett meddelande från en person och sen kan du välja vem du vill åka med. Vi har tjejer som bara kör tjejer, till exempel, säger han.

Håller ordning i gruppen

Gruppen har tre administratörer som ser till att flödet ser snyggt ut och att medlemmarna följer reglerna. De som inte sköter sig kan antingen få en varning eller bli avstängda från gruppen.

– Det var en tjej som skrev till mig någon gång att en kille betett sig otrevligt. Då plockar vi bort de som inte sköter sig så kan de åka med en vanlig taxi i stället.

Inte helt riskfritt

– Man ska ju inte säga att det inte är riskfritt och gäller alltid när man gör något som inte är by the book. Samtidigt kan vad som helst hända när du sätter dig i en taxi. Problemet är väl om du skulle hitta en föravare så har taxibolagen i mest sannolikhet koll på vem som kör.

Han ser ett mönster i vilka som skriver  inlägg och kör varje helg men han säger att alla inte vill synas i flödet utan kontaktar folk direkt i privata meddelanden.

– Många av de vill inte skriva ut sitt namn för de är oroliga att polisen kan se dem.

Tjänar inget som administratör

Han lägger ner mycket tid på gruppen men tjänar själv inga pengar på den men så länge intresset finns ser han ingen anledning att stänga ner den trots att det som förarna gör är brottsligt.

– Sådana här taxigrejer kommer alltid att finnas. Det är alltid någon som kommer skjutsa en kompis för en slant. Det är lite upp till var och en vad man vill göra. Jag känner absolut inget ansvar för vad andra personer gör, säger han.

Vanliga regler i skjutsgrupper

Visa
  • Var trevlig och använd en god ton.
  • Diskutera inte pris i gruppen utan ta det privat.
  • Ej tillåtet att posta flera inlägg per dygn.
  • Posta inga bilder/bakgrund tillsammans med ditt inlägg.
  • Skriv antingen ”Jag kör ikväll och nummer” eller Vem kör? ställe - annat ställe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer