Foto: Anders Wiklund/TT

Därför är företagen ansvariga för dumpningen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att dumpningarna av kvicksilvertunnor i Sundsvallsbukten gjordes innan det fanns någon lagstiftning som reglerade hanteringen av miljögifter så anser länsstyrelsen i Västernorrland att tre företag har ett ansvar för dumpningen.

Länsstyrelsen bygger sin ansvarsutredning på att verksamheten vid anläggningen som dumpade tunnorna var i drift efter miljöbalkens tillkomst 1969 och att man därför kan kräva att verksamhetsutövaren ska betala för den skada som uppkommit, i det här fallet de dumpade tunnorna.

Fortum Ljunga Kraft AB

Det bolag som under lång tid bedrev den verksamhet som orsakade föroreningarna och som dumpade tunnorna i Sundsvallsbukten var Stockholms Superfosfat Fabriks AB, numera likviderade Fortum Ljunga Kraft AB. Länsstyrelsen anser därför att bolaget såsom tidigare verksamhetsutövare är ansvarig för efterbehandling enligt 10 kap. 2 § miljöbalken.

Fortum Sverige AB

Fortum Sverige AB har övertagit fastigheterna med vattenkraftanläggningar, anläggningstillgångar och andra tillgångar sammanhörande med vattenkraftverksamheten från Fortum Ljunga Kraft AB. Dessa tillgångar möjliggjorde vinylkloridtillverkningen vid Stockviksverken och har därmed varit en integrerad del av del av den faktiska driften av den huvudsakliga verksamheten. Genom övertagandet har Bolaget även tagit över verksamhetens rättigheter och skyldigheter. Länsstyrelsen anser därmed att bolaget är ansvarig för efterbehandling enligt 10 kap. 2 § miljöbalken.

Bygglim Sverige AB

Den aktuella PVC-verksamheten startades upp och bedrevs av Stockholms Superfosfat Fabriks AB och överläts slutligen till Casco Nobel AB som också lade ner PVC-tillverkningen i december 1988. Bolaget fortsatte bedriva kemisk tillverkning på industriområdet. Länsstyrelsen gör bedömningen att Casco Nobel AB, numera Bygglim Sverige AB, såsom senaste tillståndshavare och tidigare verksamhetsutövare av PVC-verksamheten vid Stockviksverken också har ett efterbehandlingsansvar enligt 10 kap. 2 § miljöbalken.

Solidariskt ansvar

Sammanfattningsvis konstaterar länsstyrelsen att den aktuella föroreningsskadan är en följd av PVC-tillverkningen vid Stockvik och både Fortum Ljunga Kraft AB och Bygglim Sverige AB har varit verksamhetsutövare härför. Genom att ha övertagit Fortum Ljunga Kraft AB:s kraftverk med tillhörande anläggningstillgångar har Fortum Sverige AB även övertagit verksamhetens rättigheter såväl som skyldigheter. Bolagen bedöms ha ett solidariskt ansvar för undersökningarna av området.

Fortum Ljunga Kraft AB, Fortum Sverige AB och Bygglim Sverige AB har enligt länsstyrelsens bedömning ett ansvar för nödvändiga undersökningar av dumpningsområdet.

De utpekade företagen frånsäger sig ansvar och vill inte bli intervjuade.

Hör länsstyrelsen i Västernorrlands länsjurist om bakgrunden till utpekandet i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet