SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog listar tre åtgärder för att få ordning på ekonomin i regionerna. Foto: Per-Erik Ström SVT

Chefsekonomens recept för vården

Uppdaterad
Publicerad

Annika Wallenskog är chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting, SKL och besökte Härnösand under fredagen. Där lyfte hon de utmaningar regionerna i landet står inför de närmsta åren. Men hon lovade också bättre tider.

Hon presenterades av regionens kommunikationsdirektör som en person med ”rockstjärnestatus” bland ekonomer. Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL, föreläste för drygt 100 av regionens chefer under fredagen.

– En av de viktigaste frågorna framåt är ekonomifrågan. Ska vi hantera det måste cheferna gå före och få information om hur det ser ut här och i Sverige i stort, säger Hans Wiklund, regiondirektör.

Ekvationen går inte ihop

Annika Wallenskog pekade på att gapet mellan kostnader och intäkter ökar och att det behövs ett arbete för att ändra detta. I klippet listar hon tre åtgärder som hon anser att regionerna behöver ta tag i.

Föreläsningen med Annika Wallenskog var välbesökt Foto: Anna Beijron SVT

På föreläsningen redogjorde hon för bakgrunden till det pressade läget inom sjukvården. Det handlar om att ekonomin nu mattas av under de närmsta två åren, en ökning av personalkostnader, fler patienter och ökade läkemedelskostnader i vården.

Bra och dåligt

– Egentligen skulle man kunna säga att det är på grund av positiva saker. Vi har blivit bättre på att bota och behandla flera sjukdomar. Och vi har en befolkning som är äldre och man lever längre.

– Dilemmat är att befolkningen i yrkesverksam ålder minskar långsamt och de står ju för en stor del av skatteintäkterna, säger Annika Wallenskog.

”Håll ut”

Hon konstaterade också att det kommer bättre tider. Närmare bestämt kring år 2030.

– Ja, slutet av 2030-talet, när 90-talisternas barn kommer in på arbetsmarknaden kommer det att se ganska mycket bättre ut under några år!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.