Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hovrättspresidenten om varför rättegången måste tas, och varför en av nämndemännen anses ha varit jävig. Foto: SVT

Därför tas rättegången i Skifu-målet om i tingsrätten: ”Har funnit att det är jäv”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir att göra om och göra rätt för Sundsvalls tingsrätt.

Hela rättegången om muthärvan kring det kommunala bolaget Skifu kommer att göras om från början i tingsrätten, det beslutet kom under måndagen vilket Sundsvalls tidning var först med att berätta.

I oktober 2023 dömdes tre personer till fängelse för mutbrott, men en månad senare anmälde trions advokater att det fanns risk för jäv när det gällde två av nämndemännen. Nu får de rätt i ett av fallen, hör hovrättspresidenten förklara varför i klippet.

Miss av domaren

Vid tillsättningen av nämndemän gjordes en miss i dokumentationen. Direktivet från domaren Carl-Erling Halldin om att nämndemännen inte fick ha någon koppling till kommunen eller bolaget gick inte fram.

Läs mer tingsrättsdomen här.

Muthärva med kommunala bolaget Skifu i Sundsvall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här lät det i höstas när man trodde att förhandlingen skulle behöva tas om: ”Huvudansvaret ligger på mig” – sade Carl-Erling Halldin som var domare under den uppmärksammade Skifu-rättegången. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muthärva med kommunala bolaget Skifu i Sundsvall

Mer i ämnet