Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kännbart straff för Peter Clemin, tidigare vd på kommunala Skifu. I klippet hör du Mats Jansson, åklagare vid Riksenheten mot korruption: – Domen visar på vikten att skydda förtroendet för offentlig verksamhet, säger han till SVT Foto: SVT

Tre döms till fängelse i muthärvan kring kommunala bolaget Skifu i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom domen i det uppmärksammade mutåtalet i Sundsvall – tre personer har stått åtalade för mutbrott. Tingsrätten dömer den tidigare vd:n på Skifu, Peter Clemin, till fängelse i ett år och tio månader för grovt tagande av muta. Han får även näringsförbud i fem år.

Även en företagare i fastighetsbranschen får fängelsestraff – ett år och sex månader och näringsförbud i fem år. Mannen är nära vän med den tidigare vd:n och de hade miljonaffärer ihop och hade samtidigt affärsrelationer med Skifu.

Krav på näringsförbud

Åklagaren Mats Jansson menade under rättegången att bägge männen dessutom skulle få näringsförbud i fem år vilket betyder att de varken skulle kunna få driva företag eller ha en ledande position i ett företag under den tiden. Tingsrätten har gått på åklagarens linje i när det gäller bägge huvudmännen – fem års näringsförbud för båda.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

När det gäller fängelsestraffet för ex-vd:n har tingsrätten valt att döma ut ett längre fängelsestraff än vad åklagare Mats Jansson krävde – han ville se fängelse i ett år och nio månader för Peter Clemin.

Miljonkrav på ex-vd:n

Den tidigare vd:n ska även betala drygt 2,2 miljoner kronor ”såsom utbyte av brott”. Pengar som mannen ska ha tjänat på att begå brottet.

Den tredje åtalade misstänktes även han för mutbrott – det rörde sponsring till en nära anhörig till den tidigare Skifuchefen samt en lägenhet i centrala Sundsvall som ordnades fram.

Domen kommer att överklagas

Han döms nu till tre månaders fängelse för mutbrott – trots att åklagarens linje under rättegången var villkorlig dom. Även här dömde alltså tingsrätten ut ett strängare straff.

Advokat Staffan Bergqvist, som tog över försvaret av den tidigare vd:n, meddelar att han kommer att överklaga den fällande domen till hovrätten.

Även advokaten som företräder den entreprenör som döms till ett och ett halvt års fängelse kommer att överklaga.

Mats Jansson är en av två åklagare från Riksenheten mot korruption som drivit åtalet med de tre männen vid Sundsvalls tingsrätt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Mer i ämnet