Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En digital bild över ett planerat fabriksområde, och en porträttbild på en man till höger.

Därför valde kinesiska PTL Torsboda för miljardsatsningen: ”Tillgång till grön el”

Uppdaterad
Publicerad

Den viktigaste anledningen till att det kinesiska företaget PTL etablerar sig i Torsboda i Timrå kommun är tillgången på grön el. Det menar professorn i elektronikkonstruktion Hans-Erik Nilsson som också svarar på frågor om varför det är ett kinesiskt företag som kommer hit och hur slutprodukten ser ut.

Hans-Erik Nilsson på Mittuniversitetet i Sundsvall är professor i elektronikkonstruktion. Han ser framförallt en övervägande anledning till att det kinesiska företaget PTL har valt Torsboda för sin etablering.

– Tillgången på grön är den viktigaste faktorn i sammanhanget, enligt Hans-Erik Nilsson .

Industrisatsning i Torsboda

Flera faktorer

Samtidigt finns det ytterligare faktorer som gör Torsboda lämpligt. Det berättar Hans-Erik Nilsson i videon.

Han vill också framhålla den forskning kring anodteknik som sker på Mittuniversitetet och hoppas på framtida samarbete med PTL.

Fått köpa marken

Att det kinesiska företaget har gjort en gynnsam uppgörelse med kommunerna och det kommunalt ägda företaget Torsboda Industrial Park är ingen vild gissning. Avtalet kommer inte att offentliggöras men enligt Christian Söderberg, VD för Torsboda Industrial Park AB kommer affären att bli gynnsam för skattebetalarna.

– Företaget PTL har fått köpa marken på det område där man ska etablera fabriken av Torsboda Industrial Park till en kostnad som motsvarar marknadsvärdet, förklarar Christian Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet