Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstnären Matti Aikio går igenom slutdetaljerna inför öppnandet av utställningen med Karolina Aastrup från Västernorrlands museum. Foto: Per-Erik Ström SVT

Samiska föremål ur samlingarna har blivit videokonst i utställningen ”Datni” på Västernorrlands museum

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen öppnade portarna till utställningen Datni på Västernorrlands museum. Videokonstnären Matti Aikio har under vintern arbetat med historiska föremål ur museets samlingar och skapat ett flerkanaligt videoverk.

– Jag har experimenterat med videokamera med makrolins för att se hur materialet ser ut när man kommer nära med makrolinsen, säger Matti Aikio.

Titeln på utställningen, Datni, betyder tenn på nordsamiska och just tenntrådsbroderi är ett hantverk som är unikt för samerna.

– Samerna har använt sig av den här tekniken mer än 1000 år, säger Matti Aikio som besökt museet i Härnösand vid tre olika tillfällen under vintern för att arbeta med utställningen.

Det är främst textilier med tenntrådsbroderi som använts till utsmyckning av seldon från rennäringen som filmats i videoverket.

Den suggestiva ljudbilden som möter besökaren är skapad av kompositören och vokalisten Katarina Barruk. Matti Aikios tidigare verk ”Dohkkáhehkke” finns även att beskåda på museet. Utställningen pågår fram till den 16 april 2023.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Västernorrland
Mer Nyheter