Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samer i Örnsköldsvik får nu lättare att hitta tillbaka till sitt förlorade språk. Hör Harriet Kuoppa, minoritetssamordnare i Örnsköldsvik, förklara hur det ska gå till. Foto: Thomas Sundberg/SVT

”Det samiska i Örnsköldsvik” – ny webbplats ska sprida det samiska språket

Uppdaterad
Publicerad

Institutet för språk och folkminnen har tagit fram en ny digital plattform på sin webb som ska hjälpa till att sprida kunskap om det samiska språket. Initiativet är taget av samiska föreningen i Örnsköldsvik och Örnsköldsviks kommun.

Institutet för språk och folkminnen har, tillsammans med Orrestaare saemien sibrie, Örnsköldsviks sameförening, sammanställt en helt egen avdelning om det samiska Örnsköldsvik. Institutet har presenterat vad som finns i det digra arkivet och sameföreningen har valt ut passande material som nu går att ta del av på webben.

– Vi gör det här för att alla ska få tillgång till materialet. Det här gäller inte bara Örnsköldsvik utan vem som helst i hela världen kan ta del av det. Det är många som vill använda materialet till sin forskning, säger Marlene Hugoson som är forskningsarkivarie.

Ska hjälpa med språket

Anledningen till att sidan tagits fram är att Örnsköldsvik är ett samiskt förvaltningsområde. En del i det ansvaret är att stötta användningen av det samiska språket. Med den nya sidan hoppas kommunen att det ska bli lättare.

– Vi hoppas att det ska peppa och ge energi till att återta sitt samiska språk som man förlorat av historiska skäl, säger Harriet Kuoppa som är kommunens minoritetssamordnare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.