Larm i äldrevården: ”Vi tvingas bryta mot lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på äldreboendet Kristinelund i Sundsvall har tröttnat. De tycker att det saknas personal och dom hinner inte göra allt som ska göras under en arbetsdag men socialdirektören håller inte med.

Personalen har försökt väcka liv i frågan om hur det ser ut på deras arbetsplats, om hur pressade dom känner sig på jobbet, om hur dåligt dom mår när dom går hem efter en arbetsdag.

 – När de sitter där och ropar ”Hallå? Hallå?” Så får man bara springa förbi och det känns fruktansvärt, berättar Joy Ansala som jobbar som undersköterska på en av Kristinelunds avdelningar för dementa.

Andra arbetssätt

Det är under en tio-årsperiod som personalen har minskat och arbetsbördan har ökat berättar personalen på Kristinelund, men socialdirektören håller inte med om att det behövs mer personal:

Socialdirektören Silvia Sandin Viberg Foto: Sundsvalls kommun

 – De är enligt den budget som de har inte underbemannade, utan de är faktiskt fler anställda än vad de egentligen borde vara. Alltså det vi hjälper Kristinelund med och alla boenden det är att titta över scheman och om man kan jobba på ett annat sätt, säger Silvia Sandin Viberg, socialdirektör på Sundsvalls kommun.

Kökspersonal

Undersköterskorna bryter mot lagen varje dag när de inte kan göra allt som socialtjänstlagen säger och de hinner inte skriva genomförandeplaner på grund av tidsbrist eller andra anteckningar som borde göras om varje vårdtagare ifall det kommer en vikarie som inte vet hur eller vad som gäller för varje åldring.

– Tänk om vi kunde få en som skötte kök, disk, tvätt, städningar! Vilken guldkant vi skulle ha på den här tillvaron! Få göra utflykter, få gå ut och gå sommar som vinter och slippa det här vi gör hemma, säger Carina Zetterberg, undersköterska på Kristinelund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.