Anna Marcia Ek, sonen Vincent (6månader) och Annica Tjärnström är ockupanter på BB i Sollefteå. Foto: SVT/Barbro Sellin

De har ockuperat BB i ett halvår – vägrar vika sig

Uppdaterad
Publicerad

I dag, söndag, är det sex månader sedan BB i Sollefteå stängde och ockupationen av sjukhuset började. Ännu visar ockupanterna inga tecken på trötthet.

Vårdfrågan i Västernorrland är en lång historia och ilskan i länets inland kokar. I slutet av januari i år hände det – den sista bebisen på BB i Sollefteå förlöstes och avdelningen stängde ned. Boende i Sollefteåtrakten måste sedan dess resa till Örnsköldsvik eller Sundsvall för att föda. Det innebär tiotal mil långa resor. 

– Vi kommer att ockupera tills BB öppnar igen eller tills valet nästa år. Vi kommer att hålla ut, säger Anna Marica Ek, ockupant.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Internationellt intresse

När ockupationen började väckte det såväl nationellt som internationellt intresse. Men det var sex månader sedan och varje dag sedan dess har flera personer åt gången hållit stånd på sjukhuset i löpande pass.

– Vi gör det här eftersom vi vill ha närhet till trygg och säker vård. Vi vill kunna leva på landsbygden och det innebär att man måste ha tillgång till vård vid akuta händelser så som förlossning, säger Anna Marica Ek.

Leder det till något?

Men frågan som många kanske ställer sig är om ockupationen faktiskt kommer att leda till något? Svaret är ja, enligt ockupanterna själva.

– Vi vill visa att människan kan göra skillnad, för det gör vi även om vi inte har fått tillbaka vårt BB än. Vi har tagit upp det här på riksnivå, det har varit direktsänd tv-debatt och det gör skillnad i hela landet, säger Annica Tjärnström, ockupant.

Rädda sjukhuset

Men för att rädda hela förlossningsvården måste man också kämpa för akutkirurgin som också den har stängt i Sollefteå.

– För att kunna bedriva förlossningsvård behöver man akutkirurgi, så vi kämpar egentligen för hela sjukhuset i Sollefteå, säger Annica Tjärnström.

SVT: Men hur länge kommer man att orka?

– Hur länge som helst. Vi har sagt fram till nästa val, men då gäller det att ett parti vinner som vill öppna förlossningen och den akuta verksamheten igen. Annars kommer vi att fortsätta. Vi tänker inte ge upp det här som är så viktigt för oss, säger Annica Tjärnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Mer i ämnet