Tre personer med kopplingar till det kommunala bolaget misstänks för mutbrott. Foto: SVT (bildmontage)

De misstänkta i muthärvan i Sundsvall – detta vet vi

Uppdaterad
Publicerad

Här är en kort sammanfattning av de tre huvudpersonerna i den muthärva som rullats upp i Sundsvall sedan 2020.

Vd:n i det kommunala bolaget Skifu – den 24 april 2020 kom ett pressmeddelande om att han sagt upp sig själv. Han hade då varit vd sedan 2006. I pressmeddelandet stod: ”Styrelsen tackar X för närmare 20 år hos SKIFU.” Han får 13 månadslöner. Lönen låg på 103 000 kronor.

I november polisanmäls ex-vd:n för mutbrott och trolöshet mot huvudman.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Entreprenören har flera företag som levererar tjänster till det kommunala bolaget. Har haft projekt med vd:n på sidan om det kommunala uppdraget. Bland annat en satsning på stugor i fjällen. Importerade en husbil åt vd:n.

• Företagaren företräder flera bolag i fastighetsbranschen som det kommunala bolaget gör affärer med. Har förmedlat lägenhet åt anhörig till vd:n, ordnat förråd och ska ha fått information om läget i en sluten budgivning när det kommunala bolaget skulle sälja en fastighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Mer i ämnet