Vice chefsåklagare Mats Jansson har lett förundersökningen och nu väckt åtal i härvan. Foto: SVT/Ur polisens förundersökning

Tre personer åtalas i muthärvan i Sundsvall – åklagaren yrkar på fem års näringsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer åtalas i muthärvan kring det kommunala bolaget Skifu i Sundsvall – bland dem bolagets förre vd.

Åklagaren yrkar också på näringsförbud för två av dem.

Sent under fredagen lämnades åtalet in till Sundsvalls tingsrätt av vice chefsåklagare Mats Jansson vid nationella åklagaravdelningens riksenhet mot korruption. Han har lett förundersökningen som pågått i ett par års tid.

Tre personer har sedan tidigare delgivits misstanke om brott, och de är nu också den trion som längre fram kommer att ställas inför rätta. Brottsmisstankarna gäller givande respektive tagande av muta på tre punkter, varav ett betecknas som grovt.

Härvan kretsar kring den förre vd:n för Skifu, Sundsvalls kommuns industrifastighetsutveckling AB. Ett kommunägt bolag som bland annat ansvarat för ombyggnationen av resecentrum i Sundsvall och Grönborgs.

Internutredning

Kommunledningens internutredning Skifus före detta vd:s förehavanden inleddes under våren 2020 – något som under hösten samma år ledde till att ärendet överlämnades till åklagare.

Skifus förre vd misstänks ha gynnat enskilda leverantörer och mottagit fördelar privat, bland annat sponsring av en anhörigs elitsatsning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mutskandalen i Sundsvall på 60 sekunder

En annan del i åtalet är turerna kring bygget av fjällstugor där den förre vd:n fick option av en affärspartner för att köpa aktier i bolaget bakom satsningen för 50 000 kronor – aktier som enligt åtalet var värda i vart fall 3,5 miljoner vid tidpunkten.

Nekar

Åklagaren yrkar också på att 2,1 miljoner kronor krävs av den förre vd:n ”såsom utbyte av brott”.

Under sommaren las förundersökningen ner gällande en tidigare misstänkt. Men vide chefsåklagare Mats Jansson bekräftade i slutet av september att det återstod tre misstänkta i ärendet. Endast två av dem har fått ett förordnande om offentlig försvarare.

Samtliga tre åtalade nekar till brott. SVT söker de misstänktas respektive försvarare för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Mer i ämnet