Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kommunalrådet Bodil Hansson (S): ”Så tidigt som möjligt ska man polisanmäla”

Publicerad

– Det är inte kommunen som ska utreda om det begåtts brott utan det är polisen som ska utreda det, säger Bodil Hansson (S) ordförande i kommunstyrelsen.

Hon var den som tog initiativ till att förtydliga kommunens riktlinjer vid misstankar om brott i organisationen i fjol.

Ett knappt halvår efter att polisanmälan mot förre vd:n i det kommunala bolaget Skifu gjordes, beslutade politikerna om ett klargörande: ”Vår uppfattning är att vid misstanke om brott ska polisanmälan ske.” 

Det skrev Bodil Hansson (S) själv i ett ordförandeförslag till kommunstyrelsen.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Beslutet om att förtydliga vad som gäller fattades i kommunstyrelsen i mars 2021.

Sponsring och internkontroll

I förslaget skrev hon också om skärpt internkontroll och rutiner för de kommunala bolagens sponsring och behovet av gemensam policy och riktlinjer.

I fallet med den mutmisstänkte vd:n dröjde det sju månader från kommunens första internutredning tills polisanmälan gjordes. Något hon inte vill rescensera.

– Jag har inte tagit del av den utredning som gjordes initialt när man beslutade att skilja vd:n från sin anställning, därför kan jag inte avgöra huruvida man borde ha gjort polisanmälan tidigare eller inte, säger Bodil Hansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Mer i ämnet