Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är alltid lätt att med facit i hand säga vad man skulle ha gjort, säger Åsa Ulander (S), tidigare styrelseordförande i kommunala Stadsbacken AB som är moderbolag till Skifu. Foto: Anna Beijron SVT

Hanteringen av mutmisstänkt vd tvingade fram nya riktlinjer i Sundsvalls kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det kan tyckas självklart att en myndighet ska göra en polisanmälan vid misstanke om brott. Men i Sundsvalls kommun har man ett år efter att en misstänkt mutskandal uppdagats, fattat beslut om just det.

Det dröjde drygt ett halvår innan Skifus styrelse polisanmälde sin vd. Trots att graverande uppgifter framkommit vid en inledande granskning och trots att uppgifterna var kända även för huvudkoncernen Stadsbackens styrelse.

Organisationsschema för Sundsvalls kommuns moderbolag Stadsbacken med dotterbolag Foto: SVT Design
Toppchef i mutskandal i Sundsvall

– Skifus styrelse tyckte först inte man hade på fötter för att göra en polisanmälan. Det är alltid lätt att med facit i hand säga vad man skulle ha gjort, säger Åsa Ulander (S) nu gruppledare för partiet i Sundsvall och våren 2020 styrelseordförande i Stadsbacken.

Hon var en av de som tidigt blev informerad om de allvarliga övertramp man hittat vid en inledande granskning av vd:n. Stadsbacken hade också ett extrainsatt styrelsemöte i april 2020 där informationen delgavs övriga ledamöter i kommunkoncernens högsta organ.

Pekar på styrelsens ansvar

Men Åsa Ulander (S) slår ifrån sig ansvar för hanteringen av fallet.

– Vi har inte med det att göra, det är Skifus styrelse som antingen har eller inte har förtroende för vd:n. Däremot hade vi en diskussion om hur vi hanterar den här situationen i bolagskoncernen, säger hon.

Inget undantag från polisanmälan

Efter det här har man skärpt riktlinjerna för dotterbolagen. Vill man göra ett avsteg från anställningsavtalet ska man nu gå till Stadsbacken och få ett skriftligt godkännande först. Kommunstyrelsen har också bestämt att polisanmälan ska göras vid misstanke om brott i kommunen, utan undantag. 

– Det är ett sätt att förtydliga, säger Anders Johansson.

Hör Åsa Ulander motivera varför polisanmälan inte var självklar från början.

Det här är Sundsvalls kommuns aktiebolag

Stadsbacken AB Moderbolag äger aktierna i följande bolag

• Sundsvall Energi AB där ingår Sundsvall Elnät AB, ServaNet AB (65,9%) och Korsta Oljelager AB (75%)

• Mitthem AB

• Sundsvall Vatten AB MittSverige Vatten AB (76%)

• Reko Sundsvall AB MittSverige Vatten AB (4%)

• Skifu AB står för Sundsvalls kommuns fastighetsutveckling AB

• Näringslivsbolaget i Sundsvall AB

• Sundsvall Oljehamn AB

• Sundsvall Logistikpark AB

• Sundsvalls Hamn AB (85%)

• Midlanda Fastigheter AB (84%) med Midlanda Flygplats AB

(Källa: Sundsvalls kommun)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Mer i ämnet