Foto: Adam Wrafter /SvD/TT

”Han vill inte medverka – därför får han återreseförbud”

Publicerad

Familjen Shat är välkomna att skicka in en ansökan om verkställighetshinder av utvisningen om de anser att de inte kan skickas till Ukraina, säger Migrationsverket.
Men:
– Vi anser att barnen är medborgare i Ukraina och då kan utvisningen utföras, säger Irene Sokolow på Migrationsverkets presstjänst till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Adel Shat har inte medverkat till att utvisningen ska kunna verkställas – därför får han nu återreseförbud till Sverige under ett år. Det beskedet har Migrationsverket fattat.

– Han har inte medverkat och samarbetat för att utvisningen ska kunna verkställas, förklarar Irene Sokolow.

Inga skäl

– Om familjen anser att de till exempel skulle kunna riskera att utsättas för förföljelse och våld i Ukraina så skulle de kunna ange det som ett skäl och ansöka om verkställighetshinder. Men det har de inte gjort, säger Irene Sokolow till P4 Västernorrland.

Att Adel Shat inte har inresetillstånd i Ukraina anser inte Migrationsverket vara ett skäl att skjuta upp verkställigheten.

– Mamman och barnen är medborgare i Ukraina och då kan de utvisas dit, säger Irene Sokolow.

Texten har uppdaterats då återreseförbudet endast gäller Adel Shat och inte hela familjen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer