Foto: Eva Harström SVT

Skolan i Ytterlännäs läggs ner – Grämesta blir F-3-skola

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter halv tio på måndagskvällen, efter ett par timmars debatt, fattades beslutet: skolan i Ytterlännäs i Bollstabruk läggs ner och Grämestaskolan i Lunde förvandlas från en F-6-skola till en F-3-skola. Beslutet verkställs under nästa år.

En lång känslosam debatt och oenighet inom fullmäktigegrupperna hjälpte alltså inte nedläggningsmotståndarna.

Frågan om den framtida skolverksamheten in om Kramfors kommun handlade alltså främst om skolorna i Ytterlännäs och Grämesta.

Den politiska majoriteten i Kramfors kommun ville enligt ett förslag lägga ner Ytterlännäs skola och göra Grämesta till en skola från förskoleklass upp till tredjeklass, och alltså ta bort mellanstadiet där.

Skolnedläggningar i Kramfors

Debatten under fullmäktigemötet på måndagskvällen blev lång, intensiv och känslosam.

M ville ha återremiss

Moderaterna yrkade att frågan går på återremiss till kommunstyrelsen och att fullmäktige röstar ner majoritetens förslag.

I Centerns och Vänsterpartiets fullmäktigegrupper rådde stor splittring i frågan, något som blev tydligt under fullmäktigedebatten.

Men till slut klubbades alltså majoritetens förslag igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningar i Kramfors

Mer i ämnet