Fem stationer kan säga upp sig Foto: SVT

Deltidsbrandmän i Medelpad missnöjda med nya avtalet

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 maj kommer ett nytt avtal att träda i kraft för deltidsbrandmän. På flera brandstationer i Medelpad hotar man med att säga upp sig.

I Jämtlands län har 50 deltidsbrandmän sagt upp sig. De berodde på det nya avtalet. Frågan är om det kommer att hända samma sak på några stationer i Medelpad om man inte lyckas med det lokala förhandlingarna  på fredag.

Förhandlingen avgör

– Vi är ju fem stationer som har gått ut med att det eventuellt kan bli så att fem hela stationer kommer att säga upp sig, säger Andreas Lindbergsson som arbetat som deltidsbrandman i 10 år. Hur det blir avgörs av fredagens förhandling.

Det nya avtalet innebär bland annat att ob-ersättningen har tagits bort och ersatts av en högre dagersättning

– Det tycker jag är orättvist för med ett nytt avtal ska ju inte bli så att någon ska gå minus på det. Då tycker jag att någonting har gått snett, säger Andreas Linbergsson från Lidens brandstation.

– Vi på stationen här har diskuterat det och vi är positiva till det för att vi har nog mer dagtidslarm än nätter och helger så det blir en positiv utveckling för våran del, berättar Ulf Pålsson som arbetar som deltidsbrandman sedan 23 år tilllbaka på räddningstjänsten i Ånge.

Idag arbetar 17 deltidsbrandmän på räddningstjänsten i Liden.

– Min station är ju en station där majoriteten har jour kvällar och helger. Det är ju mindre än hälften som kan ha jour på dagtid, berättar Andreas Lindbergsson.

Gjort beräkningar

Samtliga brandmän på Ånge räddningstjänst anser att de får bättre lön med det nya avtalet.

– Vi har gjort lite tester och skulle vi räkna på samma larmfrekvens, tider som vi haft ett år tidigare och lyfta över det till nya avtalet så har vi en bra löneutveckling på mellan 3 till 8 procent, menar Ulf Pålsson.

Inga stora protester

Räddningstjänsten Höga Kusten Ådalen har 141 deltidsbrandmän som sköter räddningstjänsten i Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommuner. Jeanette Engström som är ansvarig för deltidare berättar att det är ingen som är på väg att sluta där och att det finns inga stora protester om det nya avtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.