Foto: SVT/TT

Derya Kuscu: ”Pengarna ändrar ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Kuscu hamnade mitt i kaoset när Rakhmat Akilov dödade flera människor på Drottninggatan med sin lastbil. De vittnade vid rättegången mot honom tidigare i år. Nu har de fått ersättning från Brottsoffermyndigheten.

Händelsen på Drottninggatan har etsat sig fast i familjen Kuscus medvetande och kommer aldrig att försvinna. Derya Kuscu befann sig på Drottninggatan med sin man Serdan och deras två barn när lastbilen kom rusande mot dem.

I mars i år deltog de i terrorrättegången mot Rakhmat Akilov och de räknas till de 138 målsägande varav 100 hittills fått brottsskadeersättning utbetalad av Brottsoffermyndigheten. Storleken på ersättningarna har varit mellan 30 000 och 150 000 kronor till de drabbade. Familjen Kuscu får totalt starx under 500 000 kronor. Men pengarna förändrar ingenting understryker Derya Kuscu.

– Livet är fortfarande detsamma. Ni är rädda och vi tänker hela tiden på händelsen, säger hon.

Barnen påverkades

Hon ser också hur hennes barn påverkats. Den äldste sonen skadade knät när de kastade sig in i en butik för att undkomma attentatet och den yngre har blivit tyst och blyg.

– Barnen pratar om det och även om vi försöker byta kanal på TVn om det är otäcka ljud på nyheterna, så hör de och blir rädda, berättar Derya Kuscu.

Orolig graviditet

Själv var hon gravid vid terrorattentatet och blev naturligtvis påverkad.

– Jag hade ont i magen och var orolig hela tiden att jag skulle få missfall, berättar hon.

Nu gick det bra trots allt och familjen fick sitt tredje barn, en liten kille som nu är ett år.

Trygga i Ånge

Hela familjen var i Stockholm i samband med rättegången i mars, men helst undviker de huvudstaden.

– Vi känner oss trygga i Ånge, men man vet aldrig...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.