Hittills har 100 utbetalningar gjorts till brottsoffer vid terrordådet i Stockholm. Foto: TT

100 utbetalningar till brottsoffer vid terrorattacken

Uppdaterad
Publicerad

100 personer har fått brottsskadeersättning efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm i fjol. Hittills har utbetalningarna varit fokuserade på de som är målsägande i domen.
– Men det finns även en möjlighet för personer som inte är med i domen, säger Anna Sundén Larsson, vid Brottsoffermyndigheten i Umeå.

138 personer har tagits upp som målsägande i domen för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Än så länge har 100 av dem fått fått brottsskadeersättningen. Det är omkring tio miljoner kronor som hittills betalats ut.

– Vår målsättning är att få ut så många bifall så snabbt som möjligt så att brottsoffren ska kunna få ett avslut, säger Anna Sundén Larsson, jurist vid brottsskadeenheten vid Brottsoffermyndigheten i Umeå och ansvarig för ärenden gällande terrorattacken.

100 bifall – 14 avslag

100 utbetalningar, där skadestånden varierat mellan omkring 30 000 kronor till 150 000 kronor, men även 14 avslag är facit än så länge.

– Det har blivit några avslag också men det gäller framför allt sådana personer som inte anses vara brottsoffer. De har polisanmält men inte upptagits som målsägande i domen. Polisen och åklagarna har gått igenom allt förundersökningsmaterial rigoröst, säger Sundén Larsson.

Flera har inte skickat in

Det är inte många ärenden kvar att behandla men det finns fortfarande personer som har möjlighet att få utbetalningar men inte skickat in ansökningar. Det finns även en del målsägande som fortfarande är oidentifierade.

– Det finns även en möjlighet för personer som inte är med i domen att få utbetalningar. Antingen vänder man sig till oss direkt eller till polisen så att de kan identifiera personerna. Vi vill gärna att de ärendena ska komma in, säger Anna Sundén Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet