Foto: TT/Privat

Umeåsjukvårdaren försökte hjälpa lastbilsoffer

Uppdaterad
Publicerad

Kicki Ringlöw som arbetar på ambulansen i Umeå var en hårsmån att mejas ner av lastbilen som orsakat minst fyra personers död och nio allvarligt skadade i Stockholm i dag. När hon sprang fram för att kontrollera tre av de överkörda personerna insåg hon snabbt att två personers liv inte gick att rädda.

– Vi hinner tänka ”det här är inte bra”, berättar Kicki Ringlöw.

Ambulanssjukvårdaren Kicki Ringlöw var ett par sekunder från att ha blivit ett av offren för den lastbil som orsakade fyra människors död och allvarliga skador på nio människor på Drottninggatan i Stockholm i eftermiddag. Hon var med ett sällskap på semester och promenerade från Hötorget i riktning mot hotellet på Drottninggatan. Men när hon och vännerna klev ut i korsningen mot början av Drottninggatan och rundar hörnet så hör de ett olycksbådande ljud.

– Vi hör en bil som kommer i hög fart och tittar upp. Då ser vi en blå lastbil som kör och kränger fram och tillbaka, och vi hinner tänka att ”det här är inte bra”, berättar en omskakad Kicki Ringlöw för SVT Västerbotten.

Terrordådet i Stockholm

Läs mer: Misstänkt terrordåd i Stockholm

Såg personen dras med under lastbilen

Kicki och de tre andra personerna i sällskapet hinner tvärstanna, backa och ropa åt folk omkring att springa därfrån.

– Då kör lastbilen över tre personer mitt framför ögonen på oss, på de som inte hinner undan.

Sedan viner den skenande lastbilen iväg ner längs Drottninggatan.

– Vi ser den första personen dras med under lastbilen flera meter. Vi står där och tänker att ”vi måste ringa 112”, men kom inte fram på telefon. Så vi rusade fram till de som blev nedmejade och började se efter om en person levde. Men vi insåg ganska snabbt att han inte levde, berättar Kicki Ringlöw som sedan såg fler skadade omkring sig.

”Vi insåg snabbt att det fanns inget att göra”

Sällskapet arbetar alla inom ambulanssjukvården, och ryggmärgsinstinkten att se över de skadade slog till direkt för att kontrollera puls eller livstecken.

– Tre personer blev nedmejade, men den tredje reser sig på benen. En annan person ligger kvar på marken och är död. Men vi insåg snabbt att det inte fanns något att göra med den döda personen.

När de tittar upp i riktning mot Åhlénsbyggnaden ser de rökpelaren torna upp sig efter lastbilens krasch in i byggnaden.

– Vi fattar inte vad pelaren var, men fattade att vi inte ska vara här, vi måste springa härifrån. Polisen var snabbt på plats och bara ropade åt oss att springa, men vi visste inte var vi skulle springa. Vi tänkte att det skulle smälla, eller att vad som helst kunde hända, berättar Kicki.

Fick hjälp av främlingar

När de sprungit en bit tog de sig in i ett trapphus där en främmande kvinna tog med dem in så de fick ladda telefonerna, och blev också skjutsade av en man som erbjöd sig att hjälpa. Nu är sällskapet på väg hem med flyg från huvudstaden, men trots att de är på väg hem är det svårt att ta in vad som just hänt framför deras ögon.

– Vi var två meter ifrån lastbilen. Hade vi varit där två sekunder tidigare eller två steg åt fel håll hade jag inte pratat i telefonen nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet