Foto: TT

”Jag såg lastbilen komma i full fart”

Uppdaterad
Publicerad

En lastbil körde rakt in i folkmassorna och sedan in i Åhlénshuset på en av Stockholms mest folktäta gator. Flera länsbor befinner sig just nu i Stockholm och befann sig mitt i tumultet.

– Alla människor bara skrek och grät, berättar Theres som gömmer sig i en källare när SVT nådde henne över telefon.

Theres, ursprungligen Umeåbo, är 25 år och bor i Stockholm. Hon befann sig i närheten när lastbilen körde in i folkmassor på Drottninggatan och under samtalet gömde hon och flera andra personer sig i en källare på Stureplan.

– Det sprang runt poliser och alla människor bara skrek och grät. Jag var på Drottninggatan i en butik med en kompis när vi hörde folk börja skrika och springa. Det var kalabalik. Sen såg jag lastbilen komma i full fart. Alla sprang som galningar och sedan körde den rakt in i ett hus, berättar Theres för SVT Nyheter Västerbotten.

Terrordådet i Stockholm

Läs mer: Misstänkt terrordåd i Stockholm

”Någon gjorde livräddning”

Efter smällen gick hon och hennes väninna gick och letade efter deras tredje kompis som befann sig någonstans vid Hötorget.

– Det gick inte att ringa henne. Det fanns ingen signal och vi var jätteoroliga. Men då börjar folk skrika igen så vi sprang in på olika butiker och gömde oss. Sen fortsatte vi upp mot Hötorget och på vägen såg vi människor som låg ner och någon gjorde livräddning och en hund som var alldeles sönderkörd. Vissa var lugna och andra hade panik, berättar hon.

– Nu är vi bara i chock och vet inte vad vi ska göra. De har stängt ner alla tunnelbanor och sånt. Så vi ska bara vänta ut det här tills vi kan ta oss hem till nån av oss. Men just nu ska vi bara vara här och följa vad som händer så att inget mer händer.

Katarina befann sig i huset bredvid

Katarina, 27 år, Umeå, jobbar i Stockholm och befann sig på kontoret på Klarabergsgatan i byggnaden bredvid Åhlénshuset när det misstänkta terrordådet inträffade.

– Först blev vi ombedda att stanna på kontoret. Man såg hur människor sprang, skrek och grät utanför Åhléns. Sedan blev vi ombedda att evakuera bakvägen från kontoret, det var massa vakter och poliser med gasmasker överallt, berättar hon.

Hörde lastbilens framfart

Magdalena Windalen, även hon från Umeå, var i Stockholm för en weekendresa och hade hotellet alldeles vid Centralstationen. Magdalena är väldigt skärrad, men berättar hur hon och henne sällskap precis undkom lastbilens framfart. De såg inte bilen komma, men hörde kraschen.

– Vi skulle gå ut och kolla affärer och kom precis upp till Åhléns och började gå därifrån. Men vi hann precis undan. Det kom hundratals människor och bara sprang och skrek. Vi var precis där. En massa människor bara skrek, det var polisbilar, helikopter, hundar överallt, berättar hon.

Nu har hon och hennes sällskap tagit sig i säkerhet och har tagit till sina släktingars lägenhet vid Odensgatan, ska ta oss in till släktingar i lägenhet.

– Just nu är jag bara så skakis, men vi är i trygghet, berättar Magdalena Windalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet