Foto: Privat

Höjd beredskap i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Västerbotten följer utvecklingen i Stockholm noga. På polisens och Säpos presskonferens i Stockholm meddelar man höjd beredskap i hela landet med anledning av det misstänkta terrordådet, men enligt polisen i region Nord finns ingen hotbild mot länet. Polisen kommer däremot öka synligheten på centrala platser i länet den kommande tiden.

Vid polisen och Säpos gemensamma presskonferens meddelades att polisen har höjt beredskap i hela landet och bevakar ett antal strategiska platser med anledning av det misstänkta terrordådet. Den lokala polisorganisationen i Västerbotten kommer med anledning av händelserna i Stockholm att ha poliser utkommenderade på centrala platser i länet.

Läs mer: Misstänkt terrordåd i Stockholm

Terrordådet i Stockholm

– Det finns ingen känd hotbild inom region nord, det vill säga Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland. Men däremot kommer polisen att öka synligheten på flera platser – mest för att öka tryggheten och känslan av trygghet, säger Marie Andersson, polisens kommunikatör.

Poliser på plats på Umeå Airport på väg ner till Stockholm för att förstärka polisstyrkan på plats med anledning av händelserna på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Privat

Det är oklart hur länge den extra insatta polisnärvaron kommer gälla.

– Jag kan inte svara på om det är tillfälligt, men det kommer vara tills vidare och nog fortsätta. Det finns ingen känd hotbild, men man behöver som medborgare inte vara restriktiv. Man kan absolut gå fram och prata med polisen. Känner man ett behov av att prata om det som hänt i Stockholm så prata med gärna med polisen. Vi finns medborgarna, säger Marie Andersson.

Polisbil vid Umeås flygplats

Polisen följer utvecklingen noga.

– Det här har inträffat i Stockholm, men polismyndigheten är ju en stor myndighet så vi får ta del av all info. Självklart följer vi det noga, säger Andersson.

Enligt vittnesuppgifter till SVT befinner sig en polisbil vid Umeå Airport, men enligt vittnet som befinner sig på flygplatsen är det helt lugnt på flygplatsen. Det är dock oklart om polisens närvaro har något att göra med den pågående situationen i Stockholm.

Håller löpande kontakt med beredskapsdirektör

Tjänsteman i beredskap vid länsstyrelsen i Västerbotten har varit i kontakt med länsledningen, länsrådet och landshövdingen, men även där finns ingen information om att säkerhetsläget höjs i länet.

– Inte vad jag vet. Vi har kollat läget med länsledningen, men jag har inte fått någon mer information än det jag läst i media, säger Jonas Mattebo, tjänsteman i beredskap vid länsstyrelsen.

Man håller en löpande kontakt inom länsstyrelses egna kanaler och med beredskapsdirektören om säkerhetsläget skulle förhöjas nationellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet