Foto: TT

Så påverkas trafiken till och från länet

Uppdaterad
Publicerad

En lastbil har kört rakt in i Åhlénshuset i centrala Stockholm och polisen misstänker att det rör sig om ett terrordåd. Detta påverkar flygtrafiken mellan huvudstaden och flygplatserna i Västerbotten, men också tågtrafik in och ut från Stockholm.

Det plan som skulle ha avgått från Arlanda och landat på Umeå Airport klockan 16.20 har nu beräknad ankomstid närmare en timme senare, klockan 17.15. Men enligt Åsa Öhman, pressinformatör på Swedavia ska inga plan mellan Stockholm och länets flygplatser ställas in.

Läs mer: Misstänkt terrordåd i Stockholm

Terrordådet i Stockholm

– Vi har höjd polisnärvaro på Arlanda och fler säkerhetsvakter där, men trafikläget är det normala, säger hon.

Hon säger att den förhöjda polisnärvaron och att fler säkerhetsvakter närvarar är mest för att informera resenärer, svara på frågor och hålla resenärerna i terminalerna lugna.

– Vi har inte fått några direktiv från polisen att vi ska ställa in flygningar, säger Åsa Öhman.

K-pistutrustad polis på flygplatser

Felicia Lindfors som är på väg hem till Skellefteå från Göteborg vittnar om tungt beväpnad polis och hård bevakning.

– De har ställt upp några piketbussar och det står poliser med K-pister och kollar in i bilarna på folk som åker in mot flygplatsen. I säkerhetskontrollen tog de betydligt fler för att kolla efter ämnen på händerna, berättar Felicia Lindfors för SVT:

– Mannen före mig, jag och sedan den som var tvåa efter mig blev alla ”swipade” över händerna efter explosiva ämnen, så de tog väldigt många fler jämfört med vad det brukar vara i en säkerhetskontroll, berättar hon.

Flyg går enligt tabell

Vid 19.30 var trafikläget fortfarande normalt och flyg går enligt tidtabell enligt Åsa Öhman, pressinformatör på Swedavia.

– Det har inte ändrats något. I luften går planen nu helt enligt tabell. Uppmaningen är ju främst för kollektivtrafiken i Stockholm. Man har svårt att ta sig till och från flyget med tåg och buss, men gällande ankomster och avgångar så går det som det ska, berättar hon.

Resenärer vittnar om tungt beväpnad polis på flygplatser runt om i landet?

– Ja, det är en ökad närvaro både av poliser och skyddsvakter – helt enligt direktiv från polisen. Gällande säkerhetskontrollen är bemanningen inte annorlunda. Det finns extra polis och säkehets- och skyddsvakter, främst i Göteborg,på  Arlanda, Bromma och Malmö, säger Åsa Öhman.

Operatör tar bort avgifter

Det råder också stopp i tågtrafiken till och från Stockholm på polisens begäran. Ingen prognos finns ännu för när Centralstationen kommer att trafikeras igen. Enligt polisen är Centralstationen och Centralhallen är tömd, men det går pendeltåg som kör in tomma till Centralen och kör ut folk från stan.

Operatören Telia meddelar att med anledning av händelserna i Stockholm tar Telia och Halebop bort avgifter för telefonsamtal, sms, mms och surf bort inom hela Sverige och gäller fram till den 8 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet