Kicki Ringlöw från Umeå var en av de som undkom lastbilens vansinnesfärd genom Drottninggatan. Foto: TT/SVT

Kicki från Umeå berättar om terrordådet i dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Fredagseftermiddagen den 7 april såg ut som den brukade på Drottninggatan i Stockholm. Folk rörde sig på stan och det var de sista timmarna innan helg. Men livet skulle bli väldigt annorlunda efter den dagen. Klockan 14.53 kom polisens första larm om vad som visade sig vara det tragiska terrordådet i Stockholm som krävde fem personers liv.

I kväll sänds dokumentären ”Drottninggatan 14.53” i SVT. Där intervjuas bland annat Kicki Ringlöw från Umeå som befann sig på platsen tillsammans med sina kollegor på en resa. Kicki Ringlöw flydde själv för sitt liv, men hamnade mitt i kaoset och var en av de människor som försökte rädda livet på de som mejats ner av mannen som stal en lastbil och körde igenom folkmassorna.

Försökte hjälpa offer

Kicki var en av de personer på plats som SVT Nyheter Västerbotten först pratade med efter vansinnesfärden.

Terrordådet i Stockholm

– Vi var två meter ifrån lastbilen. Hade vi varit där två sekunder tidigare eller två steg åt fel håll hade jag inte pratat i telefonen nu, sade hon till SVT strax efter terrordådet.

Nu berättar hon hela berättelsen i dokumentären, som gjorts av SVT:s Lena Pettersson och Emil Larsson.

– Jag hör och ser hur lastbilen kör på människor. Jag tittar lite åt vänster och ser hur det försvinner i det svarta dammolnet – fortfarande i lika hög fart. Det känns verkligen som att han vill komma åt så många som möjligt. Sedan när det är över så känner vi allihopa att nu måste vi ut och rädda liv, berättar Kicki Ringlöw i dokumentären.

”Fanns ingenting att göra”

Kicki och hennes kollegor arbetar på ambulanssjukvården i Umeå, men i stället för sjukvårdsväskor stod de vid tillfället med shoppingkassar i händerna.

– Vi hade två personer väldigt nära oss. Vi tänkte att en av dem måste vi i alla fall hjälpa, men den andra personen fanns det ingenting att göra med. Det såg vi, återberättar hon.

”Drottninggatan 14.53” sänds i kväll klockan 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet