Foto: TT/Privat

Kicki minns terrordådet: ”Så fruktansvärt mycket ondska”

Uppdaterad
Publicerad

Kicki Ringlöv, från Holmsund försökte rädda livet på de som mejats ner av Rakhmat Akilov på Drottninggatan. Åtalet som kom under tisdagen väcker mycket känslor hos henne.

– Handlingen är så fruktansvärt mycket ondska, säger hon.

Den 7 april körde Rakhmat Akilov ihjäl fem personer på Drottninggatan i Stockholm. Ambulanssjukvårdaren Kicki Ringlöw var ett par sekunder från att ha blivit ett av offren. Nästan ett år senare minns hon terrordådet som påverkat henne.

– Jag har mått psykiskt dåligt. Jag känner att jag har blivit mer uppmärksam på motorljud bland annat. Om det är mycket människor runt omkring mig så vill jag ha en flyktväg. Det kan vara vissa händelser som triggar till exempel om en lastbil närmar sig i högfart från höger och så reagerade jag aldrig förut, före Drottninggatan, säger hon.

Terrordådet i Stockholm

”Lämnade platsen i skräck”

Drygt en månad efter terrordådet besökte Kicki Drottninggatan.

– Jag hade hög puls när gick dit. När man står där ser man hur vanligt allting är och hur folk gick med sina shoppingkassar in och ut ur butikerna och hur människor satt på betonglejonen. Jag hade lust att skrika att här kan ni inte vara. Det krockade med att det var normalt, men när vi lämnade platsen var det i skräck. Det var nyttigt att komma tillbaks, säger hon.

Har svårt att se bilder på honom

Under tisdagen åtalades Rakhmat Akilov för bland annat terroristbrott och försök till terroristbrott. Något som rört upp känslor hos Kicki.

– Jag har svårt att se bilder på honom. Han är ingeting för mig och det är det lägsta någon kan vara för mig. Handlingen är så fruktansvärt mycket ondska, säger hon.

Tackar kollegorna för stödet

Tiden efteråt beskriver Kicki som tung. Till vardags arbetar hon på ambulansen i Umeå och berättar att hon fått mycket stöd från sin arbetsplats som hjälpt henne.

– Efteråt när allting lagt sig bröt vi ihop tillsammans och det var jätteskönt. Tillsammans har vi delat detta och jag träffar någon av kollegorna som var med varje dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet