Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lotta Aksnes gillar det nya Kompiskortet. Här berättar hon vad hon brukar använda det till och vad som skulle kunna bli bättre med kortet. Foto: Peter Nässén / SVT

Lotta gillar kompiskortet i Sundsvall: ”Nu kan man träffa mer vänner”

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun har nyligen infört ett kompiskort för personer med funktionsnedsättning. Det innebär att kortets innehavare kan ta med sig en kompis gratis på kultur- och fritidsaktiviteter.

På dagarna jobbar Lotta Aksnes på Norra kajens äldreboende i Sundsvall, en arbetsplats för personer med funktionsvariation och Lotta trivs bra.

– Jag tar hand om pensionärerna och spelar bingo med dem, det gillar de jättemycket, säger hon.

På fritiden gillar hon att gå på Himlabadet och på Gif Sundsvall eller Timrå IK:s matcher. Tidigare tyckte hon det var svårt att få med sig någon kompis, men efter att Sundsvalls kommun infört ”Kompiskortet” har det blivit lättare.

– Ja, nu behöver man inte betala för flera personer. Jag brukar dela på kostnaden med en kompis, säger Lotta Aksnes.

Kommunen söker fler föreningar

Kommunen har infört kortet som ett sätt att underlätta för personer som har en insats enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och innebär att den person som följer med på aktiviteten inte behöver betala inträde på många kultur- och fritidsaktiviteter.

– Idag gäller det många av kommunens egna aktiviteter, men även Giffarna och Timrå har anslutit sig, säger Viktoria Hallberg på kultur- och fritidsförvaltningen.

Andra föreningar som anslutit sig är exempelvis Kvartersteatern och Jazzklubben och kommunen söker efter fler föreningar eller organisationer som vill ansluta sig för att kunna öka utbudet.

– Jag skulle vilja att bion fanns med, säger Lotta Aksnes.

– Vi vet att många önskar det och jobbar på det just nu, säger Viktoria Hallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.