”Det är helt klart värt ett försök”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagseftermiddagen träffades företrädare för oppositionen i landstinget i Västernorrland och aktionsgruppen ”Ådalen reser sig” för att prata om framtiden för Sollefteå sjukhus.
– Vi har alltid en öppenhet för alternativa driftsformer, säger Per Wahlberg (M).

På fredagseftermiddagen träffade oppositionen i landstinget företrädare för ”Ådalen reser sig” för ett första möte om aktionsgruppens förslag att själva driva sjukhuset. Från oppositionens sida deltog Per Wahlberg, moderat oppositionsråd, gruppledare Stig Grip (M) och Lena Asplund (M), riksdagsledamot. Från ”Ådalen reser sig” deltog Stefan Kanerva, Lars Mikaelsson och Torgny Mickelsson.

– Det här var helt nytt för mig när ni ringde mig i onsdags. Jag hade inte mycket ingångsvärde. Men för oss var det självklart att ta reda på vad de hade tänkt sig, säger Per Wahlberg.

Fortsatt diskussion

Syftet med dagens möte var inte att ta fram en konkret plan, utan enligt Per Wahlberg att öppna för en dialog och fortsatt diskussion,

– Det finns ett stort engagemang i Ådalen med mycket kunskap och kompetens. Alla ska få en ärlig chans att prata om sina planer och idéer. Vi kommer att initiera en process för att se om vi kan få fram en gemensam väg.

Går inte att värdera

Men huruvida idén faktiskt är genomförbar vill han inte sia om än.

– Vi går inte in och värderar om vi tror si eller så, vi vill inte skapa mer låsningar eller fler konflikter. Vi vill hitta en väg ut ur det hela. Det är omöjligt att säga om det här är den utvägen men det här helt klart värt ett försök, avslutar Per Wahlberg.

Stefan Kanerva, ordförande i Ådalen reser sig, lämnade mötet med ungefär samma syn på samtalet.

– Jag upplevde det som ett konstruktivt samtal som ger förutsättningarna att fortsätta, säger han.

Optimistisk inför framtiden

Enligt honom var han optimistisk redan när aktionsgruppen lämnade förslaget i måndags kväll, och att det inte finns någon anledning att vara mindre optimistisk efter dagens möte.

– När vi levererade förslaget om att ta över driften så hade vi kommit långt i våra planer. Men det som krävs är att det finns en motpart som vill diskutera och som vill göra en överenskommelse, säger han.

Den nionde februari ska gruppen träffa majoriteten i landstinget.

– Jag upplever det som att även företrädare för majoriteten anser att vi är en konstruktiv samtalspart, avslutar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet