”Det är vårt ansvar att ögonsjukvården fungerar”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år av problem har ögonkliniken i länet gått igenom ett hundratal avvikelserapporter från 2014 och framåt. Interngranskningen, som är ett försök till nystart vid kliniken, resulterade i fem Lex Mariaanmälningar.

Anmälningarna lämnas in till IVO, Inspektionen för vård och omsorg i dagarna.

Utöver de fem nya fallen har IVO nyligen kritiserat ögonkliniken för behandlingen av Stig Sundvisson i Alby utanför Ånge för den tumör bakom hans högra öga som missades av kliniken.

Ögonkliniken Västernorrland

Mångåriga brister

Problemen vid ögonkliniken är inte nya. SVT Västernorrland har under flera år rapporterat om problem vid kliniken.

Enligt Sandra Andersson som är verksamhetschef har man nu systematiskt gått igenom ett hundratal avvikelserapporter för att identifiera och lösa klinikens problem. Hon hävdar att det, bland annat, funnits problem att bemanna de 20 läkartjänsterna.

– Det finns en brist på ögonläkare men det säger jag inte som ett försvar. Det är klinikens uppgift att se till att organisera en patientsäker vård och jag tror att vi kommer att lösa problemen men det kommer att dröja innan vi kan utvärdera och få ett kvitto på att vi gör rätt saker, säger hon till SVT.

Remisshanteringen skärps

En av de första åtgärderna har varit att se över remisshanteringen. Tidigare har remisser kunnat bli liggande i veckor innan de bedömts och prioriteras. Det ska nu ske inom ett dygn.

Även läkarbemanningen har prioriterats. Kliniken har 20 läkartjänster fördelade på fyra mottagningar i Sundsvall, Örnsköldsvik, Sollefteå och Härnösand. Av dessa är 14 till 16 bemannade med fasta läkare och övriga med stafetter. Enligt Sandra Andersson innebär det fler fasta läkare än för ett år sedan. Hon säger dessutom att de stafettläkare som anlitas är återkommande på kliniken vilket också det ger en bättre kontinuitet.

Mångåriga problem vid kliniken

Maj 2011 – Patienter drabbas av synnedsättningar  på grund av försenade återbesök.

November 2011 – Över femtusen i kö för återbesök.

Maj 2012 – Patienter ska kallas på kontrollbesök var fjärde månad. Patient fick vänta ett och ett halvt år

Juni 2013 – IVO kristiserar kliniken för brister. Läkarbrist och försenade bedömningar.

Oktober 2013 – Rapporter om långa väntetider. Elvahundra patienter i kö.

Februari 2017 – Chefläkaren: Köerna till ögonkliniken gör att vården inte fungerar.

Januari 2018 – Kliniken lämnar in fem Lex Mariaanmälningar på grund av bristande rutiner.

Januari 2018 – Kliniken får IVO-kritik för att ha missat tumör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ögonkliniken Västernorrland

Mer i ämnet