Nya anmälningar mot ögonkliniken

Publicerad

Region Västernorrland har anmält tre fall där patienter som vårdats på ögonkliniken fått försämrad syn, trots att det kunnat undvikas.

Ögonkliniken vid Sundsvalls sjukhus har länge dragits med problem, bland annat med personalbrist och långa köer. Under hösten 2016 och våren 2017 uppdagades att flera patienter på grund av försenade kontakter drabbats av skador som troligen hade kunnat undvikas eller lindras. I januari 2018 gjordes Lex Maria anmälningar i fem fall.

Fler fall har hittats

Nu har ytterligare tre fall som nu kommit till verksamhetens kännedom. Samtliga patienter behandlades 2014-2016. Regionen anmäler fallen enligt Lex Maria och de ska utredas av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

-Vi gör löpande uppföljningar av vårt förbättringsarbete, och hittills har de visat att de nya rutinerna fungerar som de ska. Jag gläds åt att vi fått rätsida på bristerna, men beklagar samtidigt djupt de fel som inträffade före våra åtgärder. Ingen patient ska behöva drabbas av onödiga skador, säger Sandra Andersson, verksamhetschef på Ögonkliniken till Regionens hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ögonkliniken Västernorrland

Mer i ämnet