Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulrika Fåhraeus uppmaning till Svenska Ridsportförbundet. Foto: SVT Tim Ekendahl

Bloggaren Ulrika Fåhraeus om tystnadskulturen: ”Det finns en enorm uppdämd ilska bland kvinnor inom ridsporten”

Uppdaterad
Publicerad

Bloggaren, journalisten och författaren Ulrika Fåhraeus har skrivit en bok om övergrepp inom ridsporten och driver landets största hästblogg ”Ponnymamman”. Hon reagerar kraftigt på ridsportförbundets avstängning av dressyrdomaren My Jeppsson Lindkvist i Sundsvall.

I sin blogg skriver Fåhraeus bland annat om tystnadskulturen hon ser inom ridsporten och hon har flera gånger lyft problematiken med unga tjejer som utnyttjas av vuxna de står i beroendeställning till.

Hon blev förvånad över straffet som Svenska Ridsportförbundet gav dressyrdomaren My Jeppsson – 18 månaders avstängning. 

 – Det ter sig som ett desperat tilltag och det är ju helt befängt. Alla undrar hur de har kommit fram till längden på det här straffet? Det är ju ett väldigt långt straff, säger Ulrika Fåhraeus.

Vill se tydligare regelverk

Hon är kritisk till hur Svenska ridsportförbundet agerar när det uppdagas missförhållanden och övergrepp inom ridsporten generellt. Hon vill rikta fokuset mot krav på förövarna istället.

 – Det måste finnas ett tydligt regelverk. Någonstans måste man skriva på ett dokument som säger vad det är som gäller, gör du det här så åker du ut. Någon form av ”Code of conduct”, en uppförandekod som förklarar vilka riktlinjer och krav som ställs. Och det ser jag inte att man gjort.

– Man har inte gått till det verkliga problemet och det är ju förövarna, säger Ulrika Fåhraeus.

Hör Ulrika Fåhraeus uppmaning till Svenska ridsportförbundet i klippet.

En code of conduct är en uppförandekod, dvs riktlinjer för hur ett företag eller en organisation ska bedriva sin verksamhet på ett etiskt, socialt och eller miljömässigt riktigt sätt. Koden kan vara framtagen av företaget eller organisationen själv, eller av en branschorganisation. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Västernorrland
Mer Nyheter