Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör My Jeppssons tankar om straffet och vilka signaler hon tycker att det sänder. Foto: Ylva Holmgren SVT

My från Matfors skrev om övergrepp inom ridsporten – stängs av som dressyrdomare i 18 månader

Uppdaterad
Publicerad

Dressyrdomaren My Jeppsson Lindkvist från Matfors i Sundsvall, har blivit avstängd från sitt jobb som domare i ett och ett halvt år. Beslutet har fattats av Svenska ridsportförbundet som menar att hon brutit mot förbundets värdegrund. Själv anser hon att hon försökt stötta unga tjejer som blivit utsatta av män de varit i beroendeställning till.

Historien tar sin början i våras. I ett diskussionsforum på nätet skrevs om övergrepp inom ridsporten.

Upprinnelsen var att en ryttare och instruktör åtalats för våldtäkt mot barn. Han friades senare i tingsrätten, ärendet är nu överklagat till hovrätten.  

Namngav flera män i forum

My Jeppsson Lindkvist, som har ett mångårigt förflutet inom ridsporten, var en av dem som skrev i forumet. Hon namngav flera män, något hon i efterhand delvis beklagar.

Hennes syfte var att lyfta problemet, menar hon.

– Det var ju inte bara att jag skrev om de här männen. Jag påtalade hela problematiken, strukturen kring hur vanligt det är med män som utnyttjar unga flickor inom ridsporten, säger My Jeppsson Lindkvist.

”Förkrossad” när beskedet kom

I mitten på juli kontaktades My Jeppsson Lindvist av Svenska ridsportförbundet som fått ett tips om att hon var en av de som skrivit om männen och att hon skulle förklara sitt inlägg. Någon polisanmälan var inte gjord utan det skulle utredas internt inom förbundet.

Hon berättar att ridsportförbundet bad henne lämna in en skrivelse och att hon inte skulle behöva något juridiskt ombud. Men sedan kom beskedet från samma förbund: avstängd som dressyrdomare i 18 månader.

– Jag blev helt förkrossad. Att vara dressyrdomare har varit ett av mina stora livsmål. Att det skulle raseras för att de tyckte att jag bröt mot en värdegrund, som jag kände att jag upprätthöll. Det tog så oerhört hårt, berättar My.

Enigt utskott bakom beslut

Det är ridsportförbundets juridiska utskott som beslutat att återkalla domarauktorisationen. Förbundets ordförande Ulf Brömster är tydlig med var man står i bedömningen av hennes agerande på nätet.

– Vi ska inte tala illa om andra utan grund, säger han.

Får juridisk hjälp

My har efter avstängningen blivit uppbackad från flera håll. Bland annat av Safesport Sweden, en oberoende sportorganisation som har hjälpt My med det rättsliga och de hävdar att domen mot henne är ogiltig.

– Jag har kanske skvallrat men jag har absolut inte näthatat. Jag känner inte att jag gjort någonting fel som strider mot ridsportförbundets värdegrund. Det här är för tjejerna som inte haft en egen röst.

My har överklagat beslutet till riksidrottsnämnden men är tillsvidare avstängd till och med den 23 februari 2023.

Hör My beskriva hur hon reagerade när beskedet om avstängning kom.

Tidigare fanns brottet Sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning i brottsbalken. Det har tagits bort och lagts in under våldtäkt i lagstiftningen.

Numera står:

Den som, med en person som inte deltar frivilligt, genomför ett samlag eller en annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag, döms för våldtäkt till fängelse i lägst två år och högst sex år. Vid bedömningen av om ett deltagande är frivilligt eller inte ska det särskilt beaktas om frivillighet har kommit till uttryck genom ord eller handling eller på annat sätt. En person kan aldrig anses delta frivilligt om:

1. Deltagandet är en följd av misshandel, annat våld eller hot om brottslig gärning, hot om att åtala eller ange någon annan för brott eller hot om att lämna ett menligt meddelande om någon annan.
2. Gärningsmannen otillbörligt utnyttjar att personen på grund av medvetslöshet, sömn, allvarlig rädsla, berusning eller annan drogpåverkan, sjukdom, kroppsskada, psykisk störning eller annars med hänsyn till omständigheterna befinner sig i en särskilt utsatt situation.
3. Gärningsmannen förmår personen att delta genom att allvarligt missbruka att personen står i beroendeställning till gärningsmannen.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.