Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
My Jeppsson Lindkvist är återinsatt som dressyrdomare – ett beslut som förbundet inte kan överklaga menar stödorganisationen Safesport. Foto: Ylva Holmgren SVT

Stödorganisationen: ”Förbundet kan inte överklaga – fallet är preskriberat”

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsnämnden upphävde Svenska ridsportförbundets beslut att stänga av My Jeppsson som dressyrdomare, eftersom beslutet fattats på felaktigt sätt.

Organisationen Safesport som stöttar My säger att förbundets försök att driva frågan vidare är utsiktslösa.

– Det kan de inte, fallet är preskriberat, säger Safesport Swedens ordförande Johan Peterson Aldergren bland annat här i klippet.

Svenska ridsportförbundet fattade beslutet att stänga av dressyrdomaren My Jeppsson i Matfors, sedan hon deltagit i en debatt om kränkningar och övergrepp inom ridsporten.

På det hela taget tycker han att Svenska ridsportförbundets agerande i frågan är ”magstarkt” och ”anmärkningsvärt”.

– My har redan varit avstängd i två månader som domare, på så vis har hon redan straffats, tycker Johan Peterson Aldergren.

Han hoppas nu att My Jeppsson Lindkvist inte drabbas av indirekta bestraffningar efter det som hänt, något han menar är väldigt vanligt inom idrotten i stort när någon tagit upp en ”besvärande och jobbig fråga” till debatt.

”Obalans i rättssäkerheten”

Johan Peterson Aldergren påtalar också att rättssäkerheten i det här avseendet är hotad i och med att resurserna i den här formen av tvister ofta är väldigt snedfördelade.

– Jag tycker att det blir en underlig situation när en enskild person som i det här fallet behöver försvara sig mot ett stort förbund med stora resurser och egna jurister, och där det juridiska utskottet till och med har en egen advokatfirma, säger han och fortsätter:

– Det blir en väldig obalans i ett sådant system. I det här fallet har det lyckligtvis funnits engagerade medlemmar som tagit parti för My och samlat in pengar för att täcka hennes advokatkostnader, men det gör det inte alltid. Och rättssäkerheten på området ska inte behöva vara beroende av detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer